Inspirující novinky, příklady dobré praxe i zajímavá setkání přinesl letošní pátý ročník symposia Živé zemědělství, jehož hlavním tématem bylo ekologické a biodynamické vinařství a ovocnářství. Akce se opět konala v Národním zemědělském muzeu v Praze.
Hlavním tématem diskusí byly dopady klimatické změny, které v uplynulém roce obzvlášť tvrdě zasáhly české vinaře a ovocnáře. Odborníci sdíleli rady, jak zlepšit schopnost půdy zadržovat vodu, pomoci stromům zvládat horko a regulovat přemnožené škůdce. Přednášky probíhaly ve dvou tematických sálech Vinohradnictví a Ovocnářství.
Klima a biodiverzita
Účastníci dvoudenní akce se dozvěděli o odrůdách vhodných pro ekologické ovocnářství, metodách řezu révy vinné i ovocných dřevin i širších sociálních a kulturních aspektech ovocných stromů. Diskutovalo se také o postavení žen v zemědělství.
Biodynamický vinař Georg Meissner a Clémence Boutry ze švýcarské výzkumné společnosti FiBL sdíleli poznatky o adaptaci na klimatickou změnu. Clémence Boutry upozornila na význam květnatých pásů, které podporují biodiverzitu, pomáhají regulovat škůdce, zadržují vodu a snižují teplotu v sadech během horkých letních dní. Nikolas Juretic seznámil účastníky se šetrnější metodou řezu révy vinné Simonit&Sirch, která zmenšuje plochu řezu, a tím zlepšuje odolnost révy vůči chorobám. O festivalu naturálních vín Bottled Alive hovořil Jan Čulík, propagátor autentického vinařství. Po vinném baru Thir v Táboře založil v Praze vinotéku Alma Wines, kam mohli účastníci symposia zavítat v rámci speciálního programu a ochutnat výjimečná přírodní vína od vinařů, kteří hospodaří s respektem ke krajině.
Úvodní foto: Na symposiu vystoupil i Jiří Prachař, zakladatel a ředitel Farmářské školy, zakladatel symposia Živé zemědělství (uprostřed)