Množství informací především z oblasti pěstování a šlechtění pšenice zaznělo na semináři s názvem Pšenice 2024, Problémy současné doby a výhled do budoucnosti, který proběhl na půdě Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC, dříve Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i.), v Praze. Přítomné uvítala Ing. Jana Chrpová, CSc., která celým seminářem provázela. Uvedla, že tato tradiční akce probíhá pravidelně jednou za dva roky.
Podle sdělení Ing. Zdeňka Trnky z Ministerstva zemědělství dosahuje plocha pšenice v České republice kolem osmi stovek tisíc hektarů. Na našem trhu s obilovinami představuje zcela dominantní plodinu, a to s více než šedesátiprocentním podílem.
Exportní obilovina
Důvody stabilně vysokého zájmu našich zemědělců o pěstování pšenice spočívají především v docilování dlouhodobě dobrých výnosů i při výkyvech počasí v různých ročnících. Jde o plodinu poměrně nenáročnou, s jednoduchou agrotechnikou. Jak uvedl Ing. Trnka, v produkci pšeničného zrna je naše republika zcela soběstačná. V tuzemsku se každým rokem vyprodukuje větší množství, než činí domácí spotřeba. Pšenice tak představuje významnou vývozní komoditu. Každoročně se jí z ČR vyvezou více než dva miliony tun. Pšeničné zrno od nás putuje především do sousedních států. K hlavním odběratelům patří Německo, Polsko a Rakousko. Výnosy pšenice se v porovnání s minulostí výrazně zvýšily a jdou stále nahoru. Stalo se tak díky velkému pokroku ve šlechtění. Za necelých sto let se výnosy pšenice na našem území zvýšili tři a půl krát.
Stéblolam pšenice
Na problematiku stéblolamu pšenice se zaměřila Mgr. Jana Palicová, Ph.D., z VÚRV. Vysvětlila, že vzhledem k vysokému zastoupení obilnin v osevních postupech nabývají na významu choroby pat stébel. Na stéble se objevují typické příznaky napadení v podobě oka nebo i netypické. V konečném důsledku dochází k běloklasosti a poklesu výnosů. K původcům stéblolamu patří Oculimacula yallundae a Oculimacula acuformis. Odolnost vykazují odrůdy ozimé pšenice nesoucí gen Pch 1. V pokusech uskutečněných v letech 2013 až 2016 k odolným patřily Hermann, Annie, Princeps, Manager a Rebell, které gen odolnosti nesou. V dalších pokusech na rozsáhlém sortimentu 74 odrůd ozimé pšenice uskutečněných v letech 2019 až 2024 vykázala nejvyšší odolnost odrůda Annie. Tato odrůda se v pokusech používá jako rezistentní kontrola.*
Ing. Hana Honsová, Ph.D.
Celý článek najdete v časopisu Farmář č. 3/2025.
Úvodní foto: Díky šlechtění se výnosy pšenice každoročně zvyšují o jedno procento