Meziplodiny pracují pro pěstitele

Polní den meziplodin a čiroků v Polabí uspořádala společnost SEED SERVICE s.r.o. ve spolupráci s farmou Korábků. Účastníci si mohli v Krychnově u Kolína prohlédnout pestrou škálu meziplodinových směsí, několik typů biopásů (krmný, nektarodárný, ochrana čejky chocholaté v nektarodárné i krmné variantě), pomocnou plodinu vysetou v řepce a celý sortiment čiroků a bérů v nabídce SEED SERVICE.

Příchozí uvítal Ing. Milan Děd, jednatel společnosti SEED SERVICE, a poděkoval manželům Evě a Vítovi Korábkovým za zdařilé vedení pokusů meziplodin, čiroků a bérů na vlastní farmě.

Správný výběr meziplodin

Ing. Eva Korábková v úvodním semináři vysvětlila široký význam meziplodin. Pro pěstitele pracují jako zlepšující plodiny, mohou být přerušovači obilních sledů, uvolňují živiny v půdě ze špatně dostupných forem (pohanka, svazenka), zamezují erozi půdy (pohanka, hořčice), snižují rizika vyplavení nitrátů, zvyšují biodiverzitu v krajině atd. Meziplodiny je však třeba vybírat tak, aby pomáhaly, ale neškodily (zaplevelení následných plodin, tzv. zelený most může být příčinou rozvoje chorob a škůdců apod.). Ing. Korábková popsala meziplodinové směsi, které vyseli na pokusném pozemku v Krychnově. Seli je 1. 8. 2024 různými způsoby – secím strojem do podmítky i do nezpracované půdy, další směsi zaseli diskovým podmítačem s přísevem do strniště jarního ječmene v porovnání se strništěm ozimé pšenice. V pokusech sledovali různé faktory, například teplotu půdy v porostu meziplodin, prokořenění nebo infiltraci vody.

Široká směs AEKO patří k meziplodinám zlepšujícím strukturu půdy

Meziplodiny pro ekoplatby

Ze směsí meziplodin pro ekoplatby na semináři představili Všestrannou směs (60 % peluška, 30 % pohanka setá, 10 % ředkev olejná). Doporučený výsevek je 30–50 kg/ha. Tato rychlerostoucí směs má ozdravný efekt na půdu, obohacuje ji o dusík a organickou hmotu a zlepšuje její strukturu. Fumigační směs (60 % hořčice bílá, 30 % ředkev olejná, 10 % čirok) má antinematodní a fumigační účinky proti háďátkům a dalším patogenům. Dodává do půdy velké množství organické hmoty a mohutné kořeny ředkve se postarají o tzv. biologickou orbu půdy. Doporučený výsevek je 8–15 kg/ha. Levná rychlerostoucí Strukturní směs (80 % hořčice bílé, 20 % svazenky vratičolisté) je vhodná pro pozdní výsev (8–15 kg/ha). SEED SERVICE nabízí tuto směs v bio kvalitě pro ekologické zemědělství. Obohatí půdu o organickou hmotu, svými kořeny rostliny zlepší strukturu půdy, navíc má fytosanitární účinky. Ing. Korábková upozornila na zapravení směsi meziplodin v optimální dobu, aby meziplodiny nestihly vytvořit semena a nedocházelo ke zvyšování plevelných semen v půdní zásobě. Pohanka se svazenkou (v poměru 85 : 15) patří mezi pěstiteli k oblíbeným směsím meziplodin (v nabídce SEED SERVICE i v bio kvalitě). Svazenka dobře prokoření půdu a pohanka díky svým výměškům uvolní živiny z méně přístupných forem. Doporučený výsevek je 18–20 kg/ha. Směs čiroku s bérem italským (70 : 30) odolává suchu a vyšším teplotám. Při časném setí lze využít porost k silážování nebo senážování. Při zaorání zelené hmoty do výšky 40 cm má tato směs vynikající fumigační schopnosti.*

Celý článek najdete na www.trvaleudrzitelnezemedelstvi.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down