17.09.2024 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Meziplodiny se dostávají do popředí zájmu

Kvalita půdy se na území České republiky stále zhoršuje. Děje se tak zejména kvůli úzkým osevním postupům a nedostatečnému doplňování organické hmoty do půdy. Půdní úrodnost lze zlepšovat zařazováním meziplodin, které také úspěšně potlačují erozní činnost. Při pěstování meziplodin musejí pěstitelé vysévat směs alespoň dvou druhů rostlin vyjmenovaných v příslušné vyhlášce. Jedna plodina ve směsi může dosahovat maximálně devadesáti procent. Meziplodiny lze pěstovat jako letní nebo ozimé.

Na problematiku pěstování meziplodin se zaměřil na polních dnech v ZD Krásná Hora nad Vltavou, a. s., na farmě Petrovice u Sedlčan a na půdě zemědělského obchodního družstva Mrákov na Domažlicku Ing. Petr Robotka z firmy Pro Seeds s. r. o. Po přednáškách si příchozí prohlédli názorné ukázky směsí meziplodin na poli.

Kukuřice do svazenky

Krásná Hora nad Vltavou patří k podnikům, kde potřebují vyprodukovat velké množství silážní kukuřice na krmení a pro bioplynové stanice. Pole se rozprostírají převážně v kopcovité krajině, a tak většinu pozemků ohrožuje eroze. Erozní činnost lze omezit zařazováním meziplodin. V zemědělském podniku při pěstování kukuřice na siláž už řadu let využívají svazenku, do které po jejím vymrznutí zakládají porosty. K výhodám svazenky patří to, že nejen omezuje erozi, ale také silně potlačuje plevele. V podniku ověřují i další možnosti proti erozi.

Dva druhy svazenky

Vzhledem k tomu, že meziplodiny představují směsi, může se uplatnit svazenka vratičolistá (4 kg/ha) a shloučené (6 kg/ha). Tyto plodiny lze od sebe dobře rozeznat. Na rozdíl od svazenky vratičolisté má svazenka shloučená nižší rostliny a kvete o dva až tři týdny později. Svazenka shloučená vytváří kompaktnější rostliny i květy. K výhodám směsi dvou svazenek patří stejná velikost a hmotnost semen, což umožňuje setí bez problémů. Pěstitelé by měli mít na paměti, že je potřeba svazenku vysít včas, nejpozději do 10. srpna. Vzrostlé porosty bez problémů vymrznou. Při pozdním setí by se mohlo stát, že malé rostliny přečkají zimu, protože snášejí teplotu –5 až –7 °C. Ing. Robotka připomněl, že kukuřici lze pěstovat klasickou technologií s orbou jen na rovině. Technologie pásového zpracování půdy patří k protierozním opatřením na mírně svažitých pozemcích. Součástí je zařazení meziplodin před kukuřici. Erozi může omezit i podsev jetelovin v kukuřici.

Meziplodiny před kukuřici

Ing. Robotka vyjmenoval celou řadu směsí meziplodin vhodných před kukuřici. Po sklizni ozimu lze před kukuřicí zařadit pomalu rostoucí druhy. Základ vymrzající směsi meziplodin pro časné setí představují svazenky. Po časně sklizených plodinách, například ozimém ječmeni, rané odrůdě pšenice nebo luskovinoobilních směskách na krmení se meziplodiny vysévají koncem července až začátkem srpna. Meziplodiny před kukuřicí mohou být například tyto: 1. směs svazenky vratičolisté a shloučené, 2. svazenka vratičolistá, jetel alexandrijský a světlice barvířská, 3. svazenka vratičolistá, jetel alexandrijský, ředkev olejná a mastňák habešský, 4. svazenka vratičolistá, jetel alexandrijský, ředkev čínská a oves hřebílkatý nebo 5. svazenka vratičolistá, ředkev čínská a peluška jarní.

Ing. Hana Honsová, Ph.D.

Celý článek naleznete v časopisu Farmář č. 10/2024.

Úvodní foto: V meziplodinových směsích se často využívá svazenka i lnička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down