08.08.2024 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Český mák je velmi kvalitní

Česká republika je dlouhodobě největším producentem potravinářského máku na světě. Zároveň se u nás také spotřebuje největší množství makového semene na osobu, kolem čtyř stovek gramů ročně. Plochy i výnosy máku kolísají mezi ročníky pěstování.

Předloni a loni se na našich polích tato olejnina pěstovala na ploše nad 26 tisíci hektary, což představuje značný pokles v porovnání s dvěma předešlými ročníky. Na poklesu výměry makových polí v ČR se podílela celá řada okolností. V roce 2022 došlo k výraznému nárůstu výkupních cen jak řepky, tak i obilnin. Mnohé zemědělské podniky od pěstování máku ustoupily nebo omezily plochu.

Záruka vysoké kvality

Množství informací z oblasti pěstování máku zaznělo na konferenci Mák v roce 2024 uspořádané ve Větrném Jeníkově. Akci, která se uskutečnila i formou videokonference, pořádaly spolek Český modrý mák ,z. s., a Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU). Spolek Český modrý mák pomáhá našim pěstitelům máku. Kvalitu makového semene vyprodukovaného na našem území chrání česká cechovní norma. Mák s označením „vyrobeno podle české cechovní normy“ představuje pro spotřebitele záruku českého původu a jistotu vysoké potravinářské kvality. Českou cechovní normu získal český modrý mák celý i mletý a také mák bílý. V normě se uvádí, že celkový obsah morfinanových alkaloidů, morfinu a kodeinu, na semeni máku může dosahovat maximálně 20 mg/kg. V roce 2021 se spolku po letech úsilí podařilo získat chráněné zeměpisné označení Český modrý mák. Evropská ochranná známka má chránit náš jedinečný vysoce kvalitní potravinářský mák. Podle informace Mgr. Stanislavy Koprdové, Ph.D., ředitelky Spolku Český modrý mák, mají pěstitelé máku v tuzemsku pro současnou sezónu možnost použít osivo mořené přípravkem Buteo Start s účinnou látkou flupyradifurone.

Fyzikální metoda ošetření

Ing. Vlastimil Mikšík, Ph.D., z ČZU, přítomné seznámil s výsledky tříletých pokusů s fyzikálním ošetřením osiva máku pomocí elektromagnetického pulzního pole, které bylo patentováno pod označením ProEMGen. Pokusy na odrůdě Aplaus se v letech 2021 až 2023 uskutečnily v laboratorních podmínkách a na pokusné stanici v Červeném Újezdě na Praze-západ. Fyzikálního ošetření osiva se v pokusech ve všech třech letech kladně odrazilo na výši výnosů máku. Největší navýšení bylo zjištěno v podmínkách vlhkého jara v roce 2023. V prvním roce pokusů se navíc vyhodnocovala tvorba sušiny kořenů a nadzemní hmoty deset týdnů po zasetí. Ošetření osiva zvyšovalo hmotnost sušiny kořenů. Navyšovala se i tloušťka kořenového krčku a výška rostlin. Porosty máku v ošetřené variantě vytvořily vyšší a silnější rostliny.

Ing. Hana Honsová, Ph.D.

Celý článek naleznete v časopisu Farmář č. 8/2024.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down