26.07.2024 | 05:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Možnosti přírodního řešení

V rámci semináře společnosti Europlant v Polabí vystoupila také RNDr. Jana Volková ze společnosti MONAS Technology, která přítomným představila firmu a její produkty vyvíjené v České republice. Jak sdělila, cílem společnosti je hledání technologických postupů, které pomáhají redukovat chemická ošetření porostů i aplikaci minerálních hnojiv při udržení vysokých výnosů. „Zkoumáme organismy, které přirozeně redukují patogeny kulturních plodin, ovlivňují fyzikální vlastnosti půdy a podílejí se na koloběhu prvků v ní,“ uvedla přednášející.

Pro prezentaci na bramborářském semináři si RNDr. Volková vybrala přípravek Baskus, který je na trhu zhruba tři roky. Jedná se o biologický přípravek na podporu zdraví rostlin s účinkem proti bakteriálním nákazám.

Celá škála patogenů

Brambory napadá celá škála bakteriálních patogenů z půdy, jedná se například o druhy Pseudomonas, Erwinia, Pectobacterium a Dickeya. Symptomy na rostlinách jsou podobné, dochází je žloutnutí listů, v pozdějším stádiu se přidává i vznik lézí nebo hnití hlíz, v konečném důsledku klesá výnos. Nežádoucí účinek těchto patogenů se prohlubuje ve stresových podmínkách, například při nízkých nebo příliš vysokých teplotách, nedostatku či nadbytku vláhy, minimu slunečního svitu, při přehnojení nebo v případě napadení škůdci.

„Jako vedlejší efekt blokuje Baskus obsahující sedm různých mikroorganismů významného patogena hlíz – kořenomorku Rhizoctonia solani, a také další houbové choroby brambor, jako je fusariová hniloba. Pokus probíhal ve výzkumném ústavu v Ruzyni letos již druhým rokem. Dále se ukazuje, že blokuje i růst Pythia, proto jsme založili pokusy na bramborách, a také na chmelu. Tyto výsledky ještě nejsou k dispozici,“ konstatovala přednášející.

Podle slov Jany Volkové vykazuje Baskus pozitivní účinek na široké spektrum patogenů při celé škále environmentálních podmínek. Jeho používání přitom není složité, dodává se v kapalném stavu a lze jej aplikovat několika způsoby, nejčastěji kapkovou závlahou nebo postřikem. „Pokud v lokalitě panují stresové podmínky, doporučujeme včasnou aplikaci, jinak je možné přípravek aplikovat při prvních příznacích chorob, tedy ve fázi žloutnutí listů. Při dlouhotrvajícím stresu je možné jej použít opakovaně,“ uzavřela RNDr. Volková.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down