Zkušenosti s využitím dat

Workshop Dny precizního zemědělství na farmě ZD Dolní Újezd nedaleko Litomyšle přilákal mnoho zájemců o tuto problematiku. Agronom Ing. Josef Čejka ze ZD Dolní Újezd se podělil o své zkušenosti s prací s daty z dronu i ze satelitu, které využívají pro přesné setí i aplikaci hnojiv nebo herbicidů u kukuřice, řepky a cukrovky zaseté technologií na 50 cm. V praktické části předvedl jednotlivé stroje pro přesné setí i postřikovač.

Na mimořádně zajímavé akci vystoupila řada odborníků z VÚRV, v. v. i., ČZU v Praze, společností BigTerra, STROM nebo SIUZ.

Cíl workshopu

Základem precizního zemědělství je aktivní přístup k heterogenitě prostředí v abiotické (půda, meteorologické jevy, voda, živiny, funkčnost postřikovačů atd.) a biotické podobě (odrůdy, biodiverzita, přítomnost škodlivých organismů, parazitoidů, predátorů). Zároveň lze variabilitu prostředí nahlížet nejen z hlediska sledovaného faktoru (to, co způsobuje problém), prostoru (variabilita pozemku) a času (např. začátek/maximum/konec výskytu konkrétního problému). Aktivním přístupem je míněn popis, analýza, interpretace a syntéza těchto informací promítnutá do opatření, která se realizují na poli. Precizní přístup je spojen nejen s odklonem od analogového přístupu s příklonem k digitálnímu, ale i přístupem a rozhodování založeném na datech. Workshop měl za cíl představit prakticky způsoby sběru, zpracování, vyhodnocení a interpretace dat pro rozhodování o zásazích či opatřeních nejen v průběhu vegetační sezóny, ale i s krátkodobým a střednědobým výhledem. V rámci polních ukázek se účastnící seznámili se zemědělskou technikou a výstupy projektu NAZV č. QK22010014 Volně dostupné družicové snímky v mikrovlnné části spektra jako zdroj informací pro optimalizaci rostlinné výroby realizovaného na plochách ZD Dolní Újezd, ZD Radiměř a ZD Vendolí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down