Dosažené výnosy i kvalitu pěstovaných plodin ovlivňuje množství různých faktorů. K nejdůležitějším patří počasí na daném stanovišti a uplatněná pěstitelská technologie. Průběh povětrnostních podmínek nelze změnit, ale vhodnými postupy a opatřeními je možno mnohé zlepšit. Nemalý vliv na výši budoucí úrody má hnojení.
Informace o možnostech hnojení a ochrany porostů zemědělských plodin měli možnost načerpat účastníci semináře „Ruzyňský den výživy rostlin a agrotechniky“, který proběhl v aule Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., v Praze–Ruzyni (VÚRV).
Příchozí tradičně přivítal Ing. Pavel Růžek, CSc., z VÚRV, který poté celý seminář moderoval. Ing. Růžek nastínil možnosti hnojení. Mimo jiné připomněl, že bude potřeba v pěstitelských technologiích udělat řadu změn.
Změna klimatu
V první odborné přednášce se prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně zamyslel nad otázkou, co přinese změna klimatu pro české farmáře. Připomněl známou skutečnost, že se stále otepluje. V roce 2022 dosáhla průměrná teplota v České republice 9,2 °C. Loni nastal zajímavý úkaz, kdy byly Čechy teplejší než Morava.
Od roku 1960 na našem území stoupla průměrná roční teplota o dva stupně. Dvoustupňový teplotní nárůst znamená, že se vypaří o 100 mm více vody. Vzhledem k tomu, že se takřka nemění roční úhrn srážek, dochází k vysychání půdy.
Během loňského září sice hodně pršelo a na většině míst naší republiky se půda v horní vrstvě nasytila, ale následně přišel velmi a suchý teplý říjen, kdy opět docházelo k vysychání. V teplém podzimu rychle přirůstaly rostliny, ale před zimou se nestačily otužit. Naštěstí přišla mírná zima jen s několika chladnějšími obdobími, která porostům téměř neublížila.
Vegetace se prodlužuje
Leden na našem území přinesl teplé počasí, kdy teplota o více než čtyři stupně překročila dlouhodobý normál. V průměru ČR spadlo 120 % srážek, ale na mnohých lokalitách panovalo sucho. Například v Praze-Ruzyni se jednalo jen o jedenáct milimetrů.
Přes zimu napadlo jen málo sněhu, ale naštěstí nepřišly žádné holomrazy. Porosty neztratily mrazuvzdornost a přečkaly zimní období vesměs v dobré kondici. Při teplé zimě se ale regionálně ve větší míře objevili hraboši.
Oteplování přináší řadu změn. Například doba vegetace se od roku 1961 prodloužila o patnáct dní. Na závěr svého zajímavého vystoupení prof. Žalud konstatoval, že zemědělství bude stále více o vodě a půdě. Podle předpovědí britských meteorologů nás letos čeká desátý horký rok v řadě.
Rostliny odčerpaly dusík
Na problematiku hnojení nejen na jaře se zaměřil Ing. Růžek. Připomněl, že by pěstitelé měli hnojit podle rozborů půdy, nejlépe do šedesáti centimetrů a ne do třiceti, jak se to běžně dělá. Před zimou se v půdním profilu nacházelo velké množství dusíku, ale díky mírnému zimnímu počasí stále vegetující rostliny zásoby vyčerpaly.
V pokusech v Praze-Ruzyni sledovali Nmin. na podzim a v předjaří u tří technologií pěstování ozimé pšenice (orba, minimalizace, bez zpracování půdy). Na podzim převařoval dusík v horní vrstvě půdy. Celkově nejvíce dusíku bylo zjištěno na orbě.
U všech variant došlo přes zimu ke značnému poklesu zásoby dusíku v půdě. Ukázalo se, že se na orbě posunulo největší množství dusíku do spodních vrstev. Letos na jaře se v půdě nacházelo nejméně dusíku za poslední roky.*
U hnojiv obsahujících inhibitor nitrifikace se omezuje vyplavování dusíku z půdy V pokusech se porovnává několik variant hnojení
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!