Ozimá řepka může být sama o sobě vysoce ziskovou zemědělskou plodinou, protože nabídka občas nezvládá udržet krok s rostoucí poptávkou a tomu také odpovídá cena. Avšak její pěstování není úplně bezproblémové a zemědělci se každým rokem musí vypořádat s nejednou výzvou – počasím, organizací práce, legislativními změnami či rostoucími náklady.
Podle Situační a výhledové zprávy je řepka v České republice hlavní pěstovanou olejninou, ale navzdory poměrně dobré rentabilitě její osevní plochy v posledních třech letech mírně klesaly. Přesto si stále udržuje 14% podíl na celkové ploše pěstovaných zemědělských plodin. Naproti tomu třeba v Irsku se u ozimé řepky očekává výrazný nárůst produkce, a to především z důvodu nemalého zdražení olejnin. Dalšími lákadly jsou potenciální úspory dusíku při dosažení dobrého růstu a vývoje na přelomu podzimu a zimy, možnosti regulace jednoděložných plevelů či výrazné zvýšení výnosů následujících plodin. Hodnocení těchto a dalších možností, které pomohou zvýšit produkci nedostatkového řepkového semene, se věnují nejenom pracovníci irské organizace Teagasc.
Průměrná plocha, na které irští zemědělci vysévali ozimou řepku, byla v letech 2017–2021 necelých devět tisíc hektarů, avšak odhady irského ministerstva (Department of Agriculture, Food and Marine) naznačily možnost výrazného nárůstu produkce, protože v roce 2022 už její osevní plocha dosáhla 14 500 hektarů. Pokud jde o průměrný výnos ozimé řepky, tak ten zůstal v Irsku posledních pěti letech konzistentní, tedy na úrovni 4,4 t/ha, přičemž někteří pěstitelé dosahují pravidelně 5 t/ha.
Výhody a výzvy pěstování
Ke stabilitě výnosů moderních odrůd ozimé řepky přispěly především jejich zlepšené vlastnosti, jako je odolnost proti pukání šešulí, fómové hnilobě a cylindrosporióze řepky či viru mozaiky tuřínu. Ale důležitými faktory jsou například dřívější setí a aplikace organických hnojiv, což vede k vytvoření porostu, který má na jaře větší index zelené plochy (green area index, GAI). Tím se usnadňuje dosažení doporučovaného GAI 3,5 v době květu. Porosty s vyšším GAI na jaře přinášejí i řadu dalších výhod – pravděpodobně dokázaly využít svůj potenciál k zachycení zbytkového půdního dusíku během podzimu, čímž se snižuje riziko kontaminace povrchových a podzemních vod. To také přispívá k vyšší ziskovosti, protože na jaře je do porostu potřeba aplikovat méně dusíkatých hnojiv, čímž se dále snižují výrobní náklady. Aplikace finální dávky dusíku v kapalné formě navíc umožňuje její pozdější použití.
Brukve obecně jsou velmi efektivními konzumenty dusíku a pěstitelé stále častěji začleňují do jejich výživy organická hnojiva, aby napomohli podzimnímu růstu těchto plodin, a i když má ozimá řepka dosti vysokou potřebu dusíku (225 kg/ha), tak lze podle vědců dosáhnout významných úspor při dobrém vývoji rostlin a zapojení porostu před zimním odpočinkem. Při porovnání porostů s GAI 0,5 a 2,0 vyšla vědcům úspora dusíku u toho s vyšší hodnotou indexu odpovídající částce 277 eur/ha (750 eur/t).
Řepka olejka nabízí pěstitelům řadu dalších výhod, například umožňuje hubení problematických jednoděložných plevelů alternativními chemickými prostředky. Významný je i její příspěvek ke zdraví půdy. Hluboký kořen pomáhá zlepšit strukturu půdy a zapravení posklizňových zbytků vrací do půdy značné množství uhlíku.
Nicméně, pěstování řepky může být spojeno i s řadou problémů, například s organizací práce při jejím výsevu. Předchozí plodiny je třeba sklízet relativně brzy, aby bylo možné setí řepky v odpovídajícím termínu, tedy od poloviny do konce srpna, což může být v některých případech – ve spojení s probíhající sklizní ostatních plodin – dosti náročné. Avšak výzkum, který probíhal v Teagasc Oak Park ukázal, že řepku lze úspěšně pěstovat i při výsevu s využitím časově i pracovně úsporné metody minimální přípravy nebo tzv. strip-till výsevu.*
Řepka se řadí ke zlepšujícím plodinámPlochy řepky mírně klesají
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!