Mák se na našich polích pěstoval odpradávna. V současnosti je Česká republika největším producentem potravinářského máku na světě. V předchozích dvou letech se výměra máku na našich polích vyšplhala nad čtyřicet tisíc hektarů, ale v roce 2022 klesla na 26,1 tisíc hektarů.
Množství zajímavých informací z oblasti pěstování máku uvedl na semináři v Hluku, uspořádaném Svazem pěstitelů a zpracovatelů olejnin, Ing. Matěj Satranský z České zemědělské univerzity v Praze. V přednášce nazvané Pěstování máku v podmínkách ČR přítomné mimo jiné seznámil s řadou pokusů uskutečněných v Červeném Újezdě na Praze-západ.
Co nejkvalitnější osivo
Ing. Satranský připomněl, že přetrvávající problém představují nízké výnosy máku, respektive nevyužití výnosového potenciálu. Důvodem je vysoká citlivost rostlin na nepříznivé agroekologické podmínky, především během vzcházení. V České republice se dosahuje výnosů makových semen 0,5 až 0,9 t/ha podle podmínek ročníků.
V kvalitě osiva v současnosti existují značné rezervy. Pěstitelé by měli vysévat osivo s vysokou biologickou hodnotou. Semenářské porosty je potřeba kvalitně ošetřovat, aby bylo získané osivo co nejméně kontaminované patogenními organismy. Vysoce vitální zdravá semena představují záruku dosažení požadované hustoty silných rostlin.
Vysoká potravinářská kvalita
Potravinářská kvalita českého máku dosahuje vysoké úrovně. V minulosti se bohužel v obchodní síti objevoval nekvalitní mák dovezený především z Francie nebo ze Španělska, kde představuje odpad z farmaceutické výroby.
V současné době jsou producenti českého máku do jisté míry chráněni. Podle zákona 399/2003 Sb. lze pro potravinářské účely použít pouze semena olejného typu máku setého z odrůd, které obsahují nejvýše 0,8 % morfinových alkaloidů v sušině makoviny a na povrchu semen se nevyskytuje více než 25 mg/kg morfinových alkaloidů. Tento limit zpřísňuje nařízení komise EU 202182142, kde se stanoví limit morfinových alkaloidů 20 mg/kg.
Pěstitelé a producenti máku také mohou využít registraci výrobků pod Českou cechovní normu. V současné době jsou v souvislosti s mákem zaregistrovány tři, a to Modrý mák, Modrý mák mletý a Bělosemenný mák.
Maloparcelkové pokusy
Ing. Satranský se svými spolupracovníky zakládá celou řadu maloparcelkových pokusů na pozemku v Červeném Újezdě. V jednom z pokusných bloků se ověřují různé varianty moření osiva máku. Nejlepších výsledků se dlouhodobě dosahuje při použití mořidla Cruiser OSR, které obsahuje fungicidní i insekticidní složku. Pěstitelé v ČR toto mořidlo mohou pro osivo máku využívat na výjimku i v roce 2023.
Mák ohrožují houbové choroby, především plíseň maková a helmintosporioza, které se přenášejí osivem. Proto má moření prvořadý význam. V budoucnu se kvůli stále se zpřísňující legislativě ale může stát, že mořidlo Cruiser OSR už nebude pro mák povoleno. Proto se ověřují jiné možnosti, například s využitím různých přírodních látek. Hledají se alternativní způsoby moření osiva máku šetrné k životnímu prostředí.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!