Ječmen je v České republice druhou nejrozšířenější obilninou po pšenici. Na území ČR převládá jarní forma a v menší míře se pěstuje i ozimá. V roce 2021 na našich polích jarní ječmen zaujímal 215 737 ha, zatímco ozimý jen 111 006 ha. Loni u jarního ječmene na našem území došlo k poklesu plochy na 211 890 ha, zatímco u ozimého k nárůstu na 122 614 ha.
Ke sladovnickým účelům se využívá především jarní ječmen, který pro pěstitele představuje jistý odbyt. V současnosti zájem o tuto komoditu stoupá a v posledních letech se zvyšují výkupní ceny.
České pivo vyniká unikátní chutí i kvalitou a musí se vařit jen ze tří základních surovin, a to vody, chmele a ječného sladu vyrobeného ze schválených a doporučených odrůd. Pro výrobu piva českého typu se v posledních letech nejvíce používaly odrůdy jarního ječmene Bojos, Laudis 550 a Malz, která ale v poslední sezóně už ustupuje.
Dlouhá tradice
Pěstování sladovnického ječmene a výroba sladu má na našem území dlouholetou tradici. V současné době je Česká republika s roční výrobou sladu kolem 550 tisíc tun pátým největším producentem této suroviny v rámci Evropské unie. Český slad má nejen v Evropě, ale i ve světě velmi dobý zvuk a patří mezi významné exportní komodity. Každoročně se ho z ČR vyveze přibližně 250 tisíc tun.
Díky vysoké poptávce po ječmeni a problémům s kvalitou nejen v ČR, ale v celé Evropě se nedá předpokládat, že by se vytvořily větší zásoby sladovnického ječmene ani ze sklizně 2022. Proto je dobré v předstihu vybírat, které odrůdy na jaře zařadit na pěstební plochy. Odrůdy pro české pivo jsou vždy zárukou dobrého a jistého odbytu v tuzemsku.
Množství informací nejen z oblasti pěstování a zpracování ječmene zaznělo na konferenci nazvané Větrný Jeníkov 2022, kterou uspořádala firma Limagrain Česká republika, s. r. o. Zúčastnění měli možnost se seznámit s nabídkou odrůd s mnoha novinkami.
Ječmen, slad a pivo
S přednáškou Ječmen, slad a pivo v souvislostech vystoupil Ing. Richard Paulů, generální ředitel Sladoven Soufflet ČR, a. s. Nejprve vyhodnotil loňskou sklizeň ječmene v Evropě. Zatímco na severu se této obilnině dařilo, na jihu, kde se nedostávalo vláhy a panovaly vysoké teploty, se výnosy ječmene pohybovaly na nižší úrovni.
Nosným pěstitelem ječmene v EU je Francie, kde se v poslední sezóně podařilo docílit u ozimého ječmene vysokého průměrného výnosu 6,6 t/ha, ale u jarního jen 5,3 t/ha. Ing. Paulů uvedl, že v EU jsou každoročně potřeba asi tři miliony tun ozimého sladovnického ječmene.
Velmi dobrých výsledků se u jarního ječmene dosáhlo ve Skandinávii, ve střední Evropě a ve Velké Británii. Naopak nejhůře dopadli španělští pěstitelé, kde se v průměru nedosáhlo ani tří tun na hektar. V České republice se v roce 2022 hektarové výnosy jarního ječmene pohybovaly kolem pěti a půl tuny.
Ve Francii se i přes nižší výnos než loni docílilo přebytku jarního ječmene. Zrno mělo velmi dobrou kvalitu, především vysoký přepad nad sítem 2,5 mm. Deficit naopak zaznamenalo Španělsko. Celkově bilance jarního sladovnického ječmene Evropské unii po letošní sklizni zaznamenala mírný přebytek zhruba 1,3 milionu tun. V unii se každoročně vyprodukuje kolem deseti milionů tun sladu z dvanácti a půl milionu tun ječmene.
Obsah bílkovin v zrnu ječmene se v jednotlivých zemích lišil. V Dánsku zaznamenali devět až devět a půl procenta, ve Velké Británii o jedno procento více. V ČR a v Německu se obsah dusíkatých látek v zrnu pohyboval kolem jedenácti procent.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!