O aplikaci a možnostech využití fungicidů se hovořilo na sérii seminářů společnosti BASF počátkem roku.
Zástupce společnosti BASF Marek Šmika informoval o přípravku Belanty, který pěstitelé znají jako účinný fungicid do brambor, kukuřice, cukrovky, vinné révy i speciálních plodin. „Nyní je Belanty s účinnou látkou Revysol registrován i pro použití do řepky,“ sdělil Šmika. Jak dodal, Belanty obsahuje speciální formulaci SC+, jeho velkou výhodou je možnost aplikace již při teplotě 5 stupňů Celsia a velmi dobrá účinnost na fómovou hnilobu, cylindrosporiózu a verticiliové vadnutí,“ komentoval přednášející.
Podle jeho slov by se mělo Belanty v řepce použít ihned po obnovení jarní vegetace na porosty napadené škůdci, například larvami dřepčíka olejkového a polotrpasličí odrůdy . Je možné jej aplikovat s jinými přípravky, například hnojivy (kromě DAM), nebo insekticidy a stačí jej smíchat s malým množstvím vody (100 až 200 litrů na hektar). Dá se použít před deštěm, je do 30 minut po aplikaci odolný vůči smyvu.
Nový fungicid do cukrové řepy představil zástupce společnosti BASF Václav Nedvěd. Podle jeho slov pěstování této plodiny dokáže podniku zajistit vysoké zisky, ale vyžaduje intenzivní ochranu. „Cukrovku ohrožují především listové choroby, jako je cerkospora, zároveň klesá účinnost běžných fungicidů, a navíc je jejich výběr omezený. Nesmíme pominout ani dopad klimatických změn, jako například sucho nebo na druhou stranu častější přívalové srážky, a tím i složitější plánování termínů aplikace těchto přípravků. Navíc se setkáváme s rostoucí rezistencí cerkospory k azolovým přípravkům, což znamená, že mnoho fungicidů již není tak účinných jako v minulosti,“ shrnul Václav Nedvěd.
V této souvislosti pěstitelům doporučil přípravek s kombinací karboxamidu a azolu (Xemium + Revysol), který je registrován do cukrové řepy jako produkt potlačující cerkosporiózu, padlí řepné, rez řepnou a ramulárii. Jeho výhodou je kromě silného účinku na jmenované patogeny také nezávislost na průběhu počasí a výrazný green efekt. „Pěstitel tak může počítat s vysokým výnosem i cukernatostí,“ konstatoval Nedvěd.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!