Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů potvrzuje, že je více než 66 % světové zemědělské půdy degradováno, což má zásadní dopady na její úrodnost a schopnost zemědělství uživit světovou populaci. Zemědělství se stane udržitelným pouze tehdy, pokud bude jeho hlavní nástroj – půda, vnímán jako nejcennější přírodní bohatství. Je potřeba využít systémové řešení – holistický přístup. Zabezpečit ochranu půdního fondu a plně respektovat podmínky ochrany životního prostředí. Zajistit kvalitnější produkci vedoucí k lepšímu zdravotnímu stavu plodin.
Nabízejí se tak inovativní řešení, které se významně podílejí na naplnění cílů globálního trendu – zdravá půda = kvalita produkce.
Aktuální problémy ve vztahu k půdě
Význam půdy se zákonitě projevuje nejcitelněji tehdy, když je půda v ohrožení. Čím je dnes nejvíce ohrožována? Zhutnění, ztráta organické složky půdní, eroze a zábor. Zkombinujeme-li všechny tyto faktory dohromady, nutně z toho vyjde snížení retenční kapacity krajiny. Zabezpečíme-li zvýšení obsahu organické složky půdní, zvýšíme půdní úrodnost. Pozitivně ovlivníme půdní strukturu, vodní a vzdušný režim půdy, půdní pórovitost a schopnost infiltrace. Celkově zlepšíme retenční schopnost půdy a krajiny. Pro představu: snížení celkového objemu všech pórů v půdě o 5 % představuje snížení obsahu nekapilárních pórů přibližně o 50 %. V podpovrchových vrstvách tak rychle převažují anaerobní podmínky s negativními důsledky pro biologickou aktivitu půdy a zpřístupňování živin z půdních zásob i živin dodávaných v průmyslových hnojivech. Využitelnost živin a účinnost hnojení následně klesá o 20 až 50 %.
Pro dosažení dobrého výnosu a vysoké kvality produkce polních plodin je nutný předpoklad půdu znovu oživit. Už desetiletí jednostranně vyživujeme porosty průmyslovými hnojivy nepřirozenými pro půdní život. Základním předpokladem udržení půdní úrodnosti je kvalitní péče o biologickou aktivitu – život v půdě. Cílevědomé, dlouhodobé hospodaření nerespektující základní biologické procesy v půdě nás postupně přivádí do situace, kdy hledáme komplikovaná řešení pro jednoduché problémy. Bohužel s nepříznivými následky na kvalitu, stabilitu a udržitelnost zemědělské produkce.
Biodiverzita v polních podmínkách
Ve většině případů je půdní struktura narušena utužením s následnou nízkou půdní biologickou aktivitou a stálým nedostatkem organických látek. Zhoršené fyzikální i chemické vlastnosti půdy, mají vliv na využitelnost živin porostem. Proto je zcela zásadní podporovat a umožňovat rozmanitost všech forem života, nejen pěstovaných monokulturních druhů plodin. Poruchy půdní struktury mají vliv na nerovnoměrný vláhový management půdy. Dochází ke zhoršení zasakování srážkové vody do půdy či nechtěnému výparu. Bez vody není fotosyntéza. Bez fotosyntézy není energie pro tvorbu organických stavebních látek pro rostliny. A nemůže být ani kvalitní úroda…
Zemědělce v dnešní době můžeme určitě rozdělovat i podle štěstí na množství srážek v jednotlivých hospodářských letech. Původní výrobní podmínky, charakteristika na úrovni regionů z pohledu kvality půdy a její úrodnosti se mění. Celkově se mění charakter výrobních oblastí a kritériem úspěchu je, jestli jsem měl více štěstí na srážky než soused. Bez ohledu na vynaložené náklady…*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!