12.12.2022 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lesnictví, rybníkářství i pole

Nejen klasickou polní výrobou, ale také péčí o více než dvě stě hektarů lesa a rybníkářstvím se na rodinném statku v Mirošově, s nímž je jeho rod prokazatelně spjat již od roku 1550, zabývá předseda ASZ Žďár nad Sázavou a člen Předsednictva ASZ ČR Pavel Srna.

 

Zdejší usedlost byla historicky dvěma dvory, k jejichž spojení došlo roku 1886 sňatkem. Od roku 1927 tu hospodařil dědeček Pavla Srny ze strany maminky Mořic Klimeš, který byl významným představitelem Agrární strany. Když se v našem státě začala stahovat komunistická mračna, byl nucen emigrovat do Kanady a rodinu ze statku vystěhovali.

 

Opět ve vlastním

Pavel Srna žil s rodinou v Brně, vystudoval nejprve střední uměleckou průmyslovou školu a posléze pedagogickou fakultu. O restituce rodinného majetku zažádala jeho maminka se svou sestrou, čerstvé důchodkyně, připojil se i bratranec Pavla Srny. „Po značných průtazích převzali hospodářství, k němuž náleželo 240 ha polí, 360 ha lesa a 20 ha rybníků, a to s veškerým personálem včetně zemědělského inženýra, který tu dělal správce,“ informuje Pavel Srna, který se po deseti letech práce ve státní správě na pozici informačního analytika do chodu hospodářství plně zapojil, přičemž ještě zvládl dálkově vystudovat vysokou zemědělskou školu.

Na statku bylo několik let stádo mléčného skotu o počtu 60 krav, poté se zde vykrmovali býci. Původní vazné ustájení ale přestalo těmto účelům dostačovat a ani ekonomika živočišné výroby, která se dostala na několik let do červených čísel, se nepřikláněla k pokračování v této činnosti. Padlo tedy rozhodnutí věnovat se nadále hlavně rostlinné výrobě, lesnické prvovýrobě a rybníkářství.

V roce 2011 začal Pavel Srna na statku hospodařit bez svého bratrance, jemuž připadla třetina majetku. Dnes se tu věnuje všem výše uvedeným činnostem včetně zvelebování usedlosti a se spoustou dalších plánů za velké pomoci a podpory své partnerky Kamily, dcery Sáry, milovnice koní, a o chod hospodářství se stále aktivně zajímá i jeho devětaosmdesátiletá maminka. Nechybí ani dva velmi spolehliví zaměstnanci.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down