23.05.2022 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Než vyjedou sklízecí mlátičky

Situace na trhu s obilninami, s ohledem na válečný vývoj na Ukrajině a v Rusku, žene jejich cenu strmě nahoru. Z obyčejného obilí se stává velice cenná komodita, které je třeba věnovat patřičnou pozornost. A právě během jarních Dnů skladové technologie, jež pořádala na různých místech republiky společnost AGRICO Třeboň, zazněla i řada informací týkajících se vlastní sklizně obilovin a úskalí při jejich posklizňové úpravě a skladování.

Pomalu ale jistě se blíží sklizeň, a tak je třeba s předstihem připravit posklizňové linky, aby v době kampaně pracovaly na sto procent. Třeboňská společnost, která již třináct let zastupuje na českém trhu firmu Neuero, specialistu na posklizňové ošetření a uskladnění obilovin, je připravena českým zemědělcům pomoci.

Na některé zásady, které mohou zemědělcům mnohonásobně zhodnotit sklizeň a tím i jejich ekonomiku hospodaření, upozornil Klaus Dietrich Meyer ze společnosti Neuero. „Pro skladování stále dražšího obilí musíme udělat už první krok před sklizní. Samozřejmostí by mělo být úplné vyskladnění předešlé sklizně a mechanické vyčištění, třeba i vysokotlakým čističem, všech skladových prostor, vzduchotechnického zařízení i ostatních částí systému, jako jsou příjmový koš, dopravníky, čističky, sušičky. V těchto místech se nacházejí nejrůznější skladoví škůdci, ať už pilous, ploštice, mol skladištní či ovocný a je nezbytné zabránit jejich množení. Uvedená místa je třeba nejen vyčistit, ale také je nutné utěsnit všechny mezery, díry, škvíry a trhliny, stejně jako rozbitá okna či posuvná vrata, aby nemohli škůdci opět pronikat do již vyčištěných zařízení. No a případná dezinfekce skladovacích prostor nějakým odbouratelným přípravkem je nutná tři až čtyři týdny před vlastním naskladněním.“*

Celý článek naleznete v Zemědělci č. 21

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down