Během Dnů posklizňové technologie, které na jaře pořádala společnost AGRICO Třeboň, si mohli zemědělci prohlédnout některé posklizňové linky, na jejichž modernizaci se podílela. Poté následoval seminář, na němž zástupce třeboňské společnosti Petr Štěpánek seznámil přítomné s kompletní nabídkou technologií, zejména německé firmy Neuero, jež mohou zemědělcům mnohonásobně zhodnotit sklizeň.
Na semináři se také hovořilo o zásadách a úskalích posklizňového ošetření obilovin, z nichž se vlivem válečného konfliktu na Ukrajině stává velice cenná komodita. Jejich cena letí nahoru, a proto je třeba jim věnovat náležitou pozornost.
„Úvaha o tom, že stačí čistit obiloviny pouze mlátičkou, je zcestná,“ řekl přítomným Petr Štěpánek. „Je třeba si uvědomit, že už při sklizni procházejí obilky posklizňovými změnami a jsou mechanicky namáhané. Přitom se uvolňují nežádoucí příměsi a nečistoty, které je třeba v několika následujících krocích odstranit. Zrno je živá biomasa, která se do určité míry dokáže sama vyrovnat s okolními podmínkami. Musí k tomu však dostat prostor v podobě čistého prostředí. Pak dokáže správně dýchat a může dojít k žádoucímu posklizňovému dozrávání.“
„Pokud jde o posklizňovou úpravu zrnin, mohou se zemědělci na společnost AGRICO Třeboň kdykoliv obrátit a rádi jim pomůžeme, poradíme či doporučíme správná zařízení. A také zaškolíme jejich obsluhu,“ dodává Petr Štěpánek. „Naši technici a montéři se u firmy Neuero pravidelně školí a moderní technologie velice dobře znají.“*
Celou reportáž si můžete přečíst v Zemědělci č. 19.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!