28.04.2022 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inovace v pokusech i v praxi

Pěstitele v Evropské unii včetně našich čekají v blízké budoucnosti zásadní změny. Budou se muset přizpůsobit plánovanému snížení používání prostředků na ošetřování rostlin a umělých hnojiv. Mnohé zemědělské podniky už v současnosti využívají nové technologie, které nejen prospívají půdě, ale také uspoří pesticidy a sníží potřebu hnojení.

Praktické zkušenosti s novými metodami v ochraně rostlin z oblasti jižní Moravy popsal v rámci videokonference Přípravky na ochranu rostlin jako součást integrované ochrany rostlin Rostislav Mátl z firmy DVP Agro a. s.

V zemědělském podniku, který zahrnuje čtyři společnosti včetně jedné ekologické, využívají řadu inovativních pěstitelských technologií. Celková výměra dosahuje více než jednoho a půl tisíce hektarů.

Společnost DVP Agro a. s., hospodaří nedaleko od Brna konvenčním způsobem na ploše 790 hektarů. V podniku, který poskytuje také služby, pracuje osm zaměstnanců. Agro Vojkovice, spol. s r. o., na Frýdecko-Místecku konvenčně obhospodařuje 443 hektarů. Agro Krůt s. r. o, na Brněnsku, kde pracuje sedm zaměstnanců, zaujímá 132 hektarů konvenční výměry a má také bioplynovou stanici.

Klasickým způsobem hospodařící podniky se v rostlinné výrobě zabývají především pěstováním pšenice, řepky, kukuřice na zrno i siláž, cukrovky, slunečnice, bobu, světlice barvířské, inkarnátu, svazenky a pohanky.

Plocha ekologického hospodářství DVP Eagro s. r. o., zaujímá 155 hektarů. Třetím rokem se tam hospodaří bez používání přípravků na ochranu rostlin. Ekologický podnik se zaměřuje na žito, pohanku, ozimou vikev, sóju, pískavici řecké seno a kukuřici zrnovou i silážní. Navíc ještě extenzivním způsobem pěstují meruňky.

V zemědělském podniku se věnují i pěstování meziplodin. Jedná se především o pestré vymrzající směsi. Od roku 2019 až do loňska meziplodiny zařazovali na zhruba pěti stovkách hektarů. Od letošního roku jejich výměru o přibližně stovku hektarů rozšířili na 600 hektarů. Novinku v hospodaření podniku představuje regenerativní zemědělství, které se ověřuje na části obhospodařované plochy.

V hospodářstvích s konvenčním způsobem pěstování zemědělských plodin se postupně snaží omezovat používání chemických přípravků na ochranu rostlin. K tomu využívají různé postupy. Jedná se například o přímé setí do vymrzajících i nevymrzajících meziplodin, pěstování žita s pomocnou plodinou ozimou vikví nebo vysévání řepky s různými variantami pomocných plodin. Chemickou ochranu omezují jen na nezbytně nutnou i u pšenice.

Technologie pěstování kukuřice a slunečnice zahrnuje nejen plečkování meziřádků, ale i používání biologického přípravku s mikroskopickou houbou Trichoderma. Ozimý mák pěstují s pomocnou plodinou jetelem plazivým. Věnují se i pěstování svazenky.

Jetel nachový na semeno se v podniku v roce 2021 podařilo sklidit i bez desikace. Následně zaseli množitelský porost pohanky. Tato plodina se sklízí až po příchodu mrazů, které ukončí vegetaci. Také u cukrovky úspěšně využívají plečkování.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down