14.04.2022 | 05:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zlepšují výnos i kvalitu

K základním opatřením při intenzivním pěstování ozimé pšenice a dalších obilnin patří kvalitní odplevelení porostů a ochrana proti houbovým chorobám. V současné době prakticky neexistuje zcela rezistentní odrůda. Fungicidní ošetření může podstatně zvýšit výnos. Nadto se také zlepšuje kvalita sklizeného zrna.

Po aplikaci fungicidů se snižuje koncentrace patogenů v prostředí, což má pozitivní vliv na následnou plodinu. Opatření proti houbovým chorobám ale nepředstavuje levnou záležitost. Dalším negativem je možné zatěžování životního prostředí cizorodými látkami. Proto je vždy potřeba zvolit co nejšetrnější strategii a používat fungicidní přípravky jen v nutné míře.

Nejen o možnostech fungicidní ochrany obilnin se hovořilo na videokonferenci Inovace pro vyšší úroveň ochrany polních plodin, kterou uspořádala firma Bayer s. r. o., Bayer CropScience.

Praktické možnosti ochrany obilnin proti houbovým chorobám nastínil Ing. Vojtěch Kašpar ze společnosti ADW Agro, a. s. Zemědělská společnost hospodaří na zhruba šesti tisících hektarech v oblasti Českomoravské vysočiny a jižní Moravy. Kromě pěstování rostlin se ve firmě zabývají i živočišnou produkcí, výrobou krmných směsí a dalšími činnostmi.

Na půdě zemědělské společnosti zakládají řadu pokusů. Jeden z nich se uskutečnil v hospodářském roce 2020/2021 na lokalitě Lesonice na Třebíčsku. Pokusný pozemek leží v nadmořské výšce 518 m.

Výskyt chorob a škůdců i výnosy ovlivnilo především počasí loňského roku. Do března panovaly nadprůměrné teploty, ale v dubnu a v květnu bylo velmi chladno. V červnu a v červenci pak nastoupily nadprůměrně vysoké teploty.

Podzim 2020 lze hodnotit jako velmi vlhký, což negativně ovlivňovalo zakládání porostů ozimů. Deště zpožďovaly setí, které se protáhlo až do konce října. Porosty založené do mokré půdy vzcházely během listopadu.

Na jaře obilí díky dostatku vláhy dobře odnožilo. Vývoj rostlin se zpožďoval kvůli chladnu v dubnu a v květnu o tři až čtyři týdny. V květnu a v červnu vydatně pršelo. Průběh povětrnostních podmínek se odrazil na zdravotním stavu porostů.

Co se týče chorob, na podzim 2020 zaznamenala pozdní a slabý výskyt braničnatka pšeničná. Na jaře v březnu se choroba rozšiřovala ve spodním listovém patru a následně v dubnu a v květnu stagnovala. V červnu nastalo pomalé šíření braničnatky do horních listových pater a v červenci se choroba rozšířila na podpraporcový a praporcový list.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down