Geneticky modifikovaný organismus (GMO) má cíleně pozměněnou genetickou výbavu způsoby, které v přírodě normálně neprobíhají. Nejčastěji se do určitého organismu uměle vnese gen izolovaný z jiného druhu, což vede k překonání přirozené reprodukční bariéry. Transgenní plodiny se vyznačují různými specifickými vlastnostmi. Mohou vykazovat odolnost proti škůdcům, chorobám, chladu, suchu a dalším škodlivým činitelům. Genetickou manipulací lze například získat rostliny s tolerancí vůči herbicidnímu postřiku, který hubí všechny ostatní nežádoucí rostliny. GMO pěstitelům stále přinášejí nové možnosti.
Pěstování geneticky modifikovaných plodin je v současnosti velmi rozšířené v řadě zemí světa. Nejrozšířenější jsou ve Spojených státech amerických a v Brazílii. V některých zemích Evropské unie je povolena jen takzvaná Bt kukuřice odolná vůči zavíječi kukuřičnému.
Na území Evropské unie se v současnosti geneticky upravená kukuřice pěstuje jen ve Španělsku a v Portugalsku. V České republice se také v minulosti pěstovala, ale v posledních letech z našich polí úplně zmizela, i když je u nás povolena.
V USA i v Brazílii geneticky upravené plodiny zaujímají více než devadesát procent z celkové výměry půdy. K dalším státům s nejrozšířenějším pěstováním GMO plodin patří Argentina, Kanada a Indie.
Z geneticky upravených plodin je na světě nejrozšířenější sója, která zaujímá zhruba polovinu plochy. Druhé místo patří kukuřici s téměř třetinou světové výměry. Geneticky upravený bavlník se pěstuje na třinácti procentech výměry GMO plodin. Geneticky upravená řepka na světě zaujímá více než pět procent z celkové plochy pěstování GMO.
Jak už bylo uvedeno, geneticky upravené plodiny získávají určité specifické vlastnosti, například odolnost vůči škodlivým činitelům. Může se jednat o odolnost proti chorobám, škůdcům, suchu, chladu nebo herbicidním postřikům. V USA například pěstují kukuřici, která dokáže lépe hospodařit s vodou. Takzvaná zlatá rýže, která v chudých státech zabraňuje vzniku dětské slepoty, obsahuje beta karoten. V zemích Evropské unie lze pěstovat jen kukuřici odolnou vůči zavíječi kukuřičnému označenou MON 810.
Na problematiku geneticky modifikovaných organismů byl zaměřen seminář nazvaný Současné poznatky hodnocení GMO a produktů nových technik ve šlechtění, který proběhl pod patronátem Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i. (VÚRV) a České technologické platformy pro biotechnologie. Přítomné uvítala doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc., vedoucí odboru genetiky a šlechtění VÚRV, která poté celý seminář moderovala a přednesla několik referátů.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!