Zelené koření, někdy také nazývané bylinkami, se v našich zemích pěstuje a používá odpradávna. Jeho význam se však snížil s dovozem orientálních druhů koření. Dnes se sice k zelenému koření české hospodyňky začínají opět vracet a sortiment používaných bylinek se naopak rozšiřuje. Ke známé pažitce, kopru a petrželce přibyly bazalka, dobromysl (oregano), tymián, estragon, saturejka a další. Tyto druhy čerstvého zeleného koření nabízeného v květináčích však na pultech českých obchodů prozatím vídáme jen zřídka. To si uvědomili někteří pěstitelé a zelené bylinky, které nejen dobře chutnají, ale také prospívají lidskému zdraví, začali pěstovat.
Jednou z firem, které se zabývají pěstováním zeleného koření, je firma Montano Semice, kterou čeští zelináři znají především jako dodavatele širokého sortimentu zeleninové sadby. Semičtí pěstitelé si však uvědomují, co na našem trhu chybí a proto své aktivity rozšiřují. Již jsme vás ve Farmáři informovali o jedné z jejich netradičních aktivit - o pěstování vánočních stromků v kontejnerech. Tentokrát jsme se do Semic vypravili za další netradiční činností - za pěstováním zeleného koření.
K nejčastěji pěstovaným a také nejznámějším druhům tzv. zeleného koření patří pažitka. Tu v Semicích pěstují na několikahektarovém pozemku nedaleko obce. Protože pažitka roste již při 2oC, patří k prvním čerstvým zeleninám. Na pozemku, na který jsme se zajeli podívat, rostly dvouleté drny. Ty se „sklízejí“ aktuálně podle poptávky. Stejně jako pěstování ostatních druhů zeleného koření, je i pěstování pažitky náročné na ruční práci. Jen speciální rýče, které si v Semicích k tomuto účelu vyrobili, ji usnadňují. Těmito speciálními nástroji se trsy vyrýpávají, další pracovníci trsy sbírají a nakládají na boxpalety. Tak se trsy přemístí do skleníků, kde se jednotlivě zasazují do malých květináčů. Firma Montano Semice dodává pažitku ve dvou typech květináčů. Jejich velikost samozřejmě určuje cenu. Po několika dnech rychlení ve skleníku se trsy i s květináči umístí do fólií s etiketou a pažitka již může putovat k hospodyňkám. Ty ji na pultech kupují za cenu asi od 17 do 25 Kč. Za podobné ceny se v obchodech prodávají i ostatní druhy zeleného koření, řekl nám výrobní ředitel firmy Montano Semice, ing. Tomáš Veselý. Ani pěstování zeleného koření nelze považovat za návod k tomu, jak rychle zbohatnout. Již jsme se zmínili o velké potřebě ruční práce, náklady významně ovlivňuje také cena květináčů a fólie. Další náklady spojené s provozem skleníků není třeba připomínat. Pravdou však je, že zelené koření je možností, jak rozšířit své aktivity o výrobu produktu, o který je na trh zájem.
Podobně jako pažitku lze pěstovat také naťovou petržel, tzn. přímo na poli a ve skleníku ji pouze rychlit. Lepší zkušenost však mají semičtí pěstitelé s pěstováním petržele pouze ve sklenících přímo ze semen. Tak se pěstují i ostatní druhy zeleného koření. U nich je nutné počítat s velmi vysokou cenou semen. Z tohoto důvodu a také proto, že semena jsou velmi drobná, vyžaduje pěstování bylinek velkou pečlivost. Ke zdárnému výsledku je třeba bylinkám samozřejmě zabezpečit odpovídající teplotu a zálivku. To pro zkušené pěstitele není problém. Těžší je vyřešit problém s nedostatkem světla, které ke zdárnému vývoji rostliny potřebují. Případné umělé řízení světelného režimu ve sklenících nenahrává ekonomice výroby. „V době, kdy již je dostatek přirozeného světla, je na trhu již řada druhů zeleniny a po bylinkách již není taková poptávka,“ posteskli si pěstitelé bylinek.
Jaké druhy pěstovat?
Běžně se v české kuchyni používá zmíněná pažitka či naťová petržel. Není třeba připomínat ani využití majoránky či kopru. Bazalku, nazývanou také bylinkou dobré nálady, již české hospodyňky také znají a využívají ji např. při přípravě pokrmů italské kuchyně, podobné využití má také oregano. Mátu známe především jako léčivou rostlinu, ze které se připravují čaje, při přípravě pokrmů, např. zeleninových salátů, má však také široké použití. Libeček dobře znaly naše babičky, především při úpravách masa jej jistě upotřebíme i dnes. Montano Semice nabízí i další zelené koření, např. meduňku, rozmarýn, yzop, saturejku, tymián i levanduli. Každá z těchto bylinek ozvláštní chuť připravovaných jídel. Pro využívání těchto bylinek mluví i jejich složení, připomenout si zaslouží obsah minerálních látek.