Zlatý klas s kytičkou získalo zařízení na úpravu hrůbků pro omezení eroze

Prestižní ocenění Zlatý klas s kytičku je na agrosalonu Země Živitelka udělováno exponátům za environmentální přínos, tedy přínosy pro životní prostředí. Jedno ze dvou ocenění si v letošním roce odnesly Půdoochranné pakety k sazečům brambor s protierozní úpravou hrůbků a brázd.

Zařízení na úpravu hrůbků pro omezení eroze vzniklo v rámci řešení projektu TA ČR. V čele jeho realizace stál Ing. Pavel Růžek, CSc., z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně, společně s firmou P & L, spol. s r. o., na ověřování zařízení se dále podílely Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o., a Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v. v. i.

„Zařízení by prakticky mělo řešit problémy pěstitelů, kteří pěstují brambory na mírně svažitých pozemcích a je zde riziko ohrožení erozí,“ vysvětluje Ing. Růžek s tím, že zlepšuje také využití živin z aplikovaných hnojiv a stabilizuje výnosy. A jak vypadá upravený hrůbek? Celkově je rozšířený s miskovitým tvarem na povrchu, svažitost a typ půdy pak rozhoduje o souvislém nebo přerušovaném vsakovacím žlábku či jiné hrubé struktuře povrchu hrůbku. „To je rozdíl oproti současné technologii, která se běžně používá, kdy se hrůbky lisují, jsou na povrchu i bocích hladké, dešťová voda z nich stéká do brázd a při sebemenším svažitosti odtéká z pole a nevsakuje se do hrůbků,“ zdůrazňuje odborník. Nový tvar a velikost hrůbku je doplněn vymělčenou a zúženou nekolejovou brázdou.

Na mírně svažitých pozemcích nejpozději od roku 2019 bude podle legislativy nutné uplatnit další půdoochranné opatření při pěstování brambor s odkameněním, které zlepšuje zadržení vody ze srážek a omezí erozi. Tato podmínka ukazuje na aktuálnost popisovaného zařízení, které je chráněno devíti průmyslovými a jedním užitným vzorem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *