Zlatý klas 2005 pro unikátní odrůdu brambor

Modrofialová slupka a především mramorovaná dužnina téže barvy předurčují odrůdu brambor Valfi ke speciálnímu uplatnění v gastronomii. Ocenění Zlatý klas na letošní mezinárodní výstavě Země živitelka, která se uskutečnila v tradičním srpnovém termínu v Českých Budějovicích, udělila hodnotitelská komise této odrůdě nejenom pro její neobvyklou barvu.

V závěrečném protokolu soutěže je uvedeno: „Jde o odrůdu velmi cennou i z hlediska zdraví prospěšných látek. Je přírodním zdrojem anthokyaninů, které mají v lidské výživě velký zdravotní význam. Působí antioxidačně, což snižuje nebezpečí výskytu aterosklerózy a určitého typu rakoviny …“
Polopozdní odrůdu brambor Valfi vyšlechtili ve Výzkumném ústavu bramborářském Havlíčkův Brod, s. r. o., jako klonový výběr z Britisch Columbia Blue. Odrůdy brambor s červenou a fialovou slupkou nejsou neobvyklé. Hlízy s různým rozdělením anthokyaninů v dužnině ve tvaru kroužků nebo obloučků a paprskovitých hvězdiček se vyskytují u původních odrůd z And a někdy u odrůd z jiných částí světa. Červená nebo fialová dužnina se objevuje vzácně v některých šlechtitelských populacích i u komerčně využívaných odrůd.
„Ocenění odrůdy Valfi Zlatým klasem nás pochopitelně velmi těší,“ řekl Ing. Bohumil Vokál, CSc., ředitel Výzkumného ústavu bramborářského. „Hodnotitelské komisi jsme ukázali její použití – barevné hranolky, bramborový salát, kaši a jiné a uvedli vlastnosti významné pro výživu lidí. Nepředpokládám, že by se pěstování této odrůdy rozšířilo na velké plochy, ale zpestřením trhu její produkce určitě bude,“ pokračoval Ing. Vokál.
Výhradní zastoupení pro rozšiřování odrůdy, pokud se týká konzumu, bude mít Medipo Agras H. B., spol. s r. o., Havlíčkův Brod. Pro nejbližší období bude potřeba vyprodukovat zhruba padesát tun těchto brambor. Takové množství by podle Ing. Vokála zřejmě mělo zájem uspokojit. Podle ohlasu spotřebitelů bude potom produkce modrofialových brambor korigována.
Hlízy odrůdy Valfi lze konzumovat ihned po sklizni a hodí se i pro skladování. Během něj se v chladnějších podmínkách obsah athokyaninů zvyšuje a narůstá také jejich antioxidační kapacita, stávají se tedy zdravější. Barevné brambory budily pozornost na všech akcích, kde byly představovány. Je sice trochu nezvyklé jíst například modrou bramborovou kaši, ale proč ne? Důležité ovšem je si uvědomit, že zvýšení obsahu anthokianinů v hlízách brambor přináší radikální změnu hodnoty potravin a potravinářských výrobků z brambor. Uvidíme, jak budou spotřebitelé na tato fakta reagovat …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *