Zaostřeno na užitkové směry brambor

U odrůd brambor je možné posuzovat řadu parametrů. Pro konečného spotřebitele jsou však nejdůležitější ty, které může zhodnotit přímo na talíři. Proto se představení nových i již zavedených odrůd firmy Medipo Agras H. B., spol. s r. o., jež se uskutečnilo v rámci tradičního Polního dne o bramborách v Olešné, věnovalo především těmto vlastnostem. Kromě toho měli účastníci akce možnost získat aktuální pěstitelská doporučení od odborníků z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s. r. o.

Jak na úvod setkání připomněla Ing. Marie Rasochová, CSc., z pořadatelské firmy Medipo Agras H. B., stále větší část produkce konzumních brambor je obchodována prostřednictvím obchodních řetězců, balených podle varných typů (salátové – A, přílohové – B, pyré – C) s označením odrůdy a již po mytí či zpracování. Současně je další významná část produkce brambor vykupována pro konkrétní zpracování (hranolky, chipsy, suché výrobky, škrob), jež také vyžaduje odrůdu daného užitkového směru. I s tím souvisí zmíněná potřeba věnovat se při volbě pěstovaných odrůd brambor jejich užitkovému směru.

Tradiční pěstitel
Odrůdy podle způsobu využití pochopitelně volí na svá pole i ve společnosti Solmilk, a. s., Olešná. Tento zemědělský podnik je již poněkolikáté dalším spolupořadatelem polního dne a na jeho pozemcích jsou realizovány poloprovozní pokusy srovnávající odrůdy brambor. Letos se navíc tento pěstitel zájemcům mohl pochlubit i zbrusu novou bramborárnou na místě bývalého lihovaru.
Moderní bramborárnu bezesporu využije, neboť brambory jsou v Solmilku významnou komoditou pěstovanou na více než 16 % výměry. Na 60 hektarech v Olešné pěstují sadbové brambory, na 40 hektarech konzumní brambory, na 30 hektarech brambory ke zpracování. Na tamních pozemcích bychom se tak mohli každoročně setkat s 20 – 25 odrůdami brambor. „Proč nevyužít toho, co nám příroda nadělila. V našem případě jsou to vynikající podmínky pro pěstování brambor,“ těmito slovy okomentoval současnost i budoucnost pěstování brambor v tamním regionu Ing. Jiří Kreuz, ředitel podniku Solmilk.

Novinky k vidění i na poli
Do poloprovozních pokusů bylo letos v Olešné zařazeno více než 30 odrůd – jak různé ranosti, tak různých užitkových směrů. Nechyběly tu ani novinky pro příští sezónu. Například v sortimentu velmi raných odrůd to byly Saline a Arcona – obě určené pro přímý konzum a varného typu B. Mezi ranými odrůdami jsou novinkami tři odrůdy rovněž určené pro přímý konzum – Mirage (varný typ A), Natascha (varný typ B) a Smart (varný typ B). Nejvíce novinek bylo představeno v poloraném sortimentu. Určená pro přímý konzum je Antoinet (varný typ BA), pro výrobu chipsů Opal a Verdi a Opara. Opal a Verdi je současně možné využít pro výrobu suchých mouček. Odrůdy Ramses a Priamos jsou novinkami pro výrobu škrobu.

Výsledky poloprovozních pokusů
Možnost vidět a porovnat na jednom poli více než 30 odrůd brambor je pro pěstitele velmi cenná zkušenost. O to víc, že v Olešné byly k dispozici i výnosové výsledky odběrů provedených jen několik málo dnů před oficiální prohlídkou pokusů, konkrétně 11. července. Podle nich tam nejvyšší výnos dala velmi raná odrůda Carrera (56 t/ha). Z raných odrůd dosáhl nejvyššího výnosu Smart (54 t/ha). Z poloraných měla na vítězství ve své kategorii našlápnuto odrůda Satina (48 t/ha) a z polopozdních Mozart (44 t/ha).

Luxusní kulinářská úprava brambor
Brambory jsou díky svým dietetickým vlastnostem plodinou, která může pomoci při řešení nedostatku potravin v hladovějících částech světa. Tuto skutečnost mimo jiné připomíná i vyhlášení roku 2008 za Mezinárodní rok brambor. Brambory však zdaleka nejsou jen jídlem chudých. Současně své místo mají i na talířích labužníků. V této souvislosti Ing. Rasochová hovořila o úspěchu kolekce čtyř zcela odlišných odrůd brambor ze sortimentu společnosti Medipo Agras prodávané pod značkou La Fourchette des Gourmandes. Tato kolekce odrůd – Annabelle, Cecile, Innovator a Satina – zabodovala a ocenění získala na mezinárodním veletrhu pro hotely, restaurace a catering. Všechny čtyři jmenované odrůdy lze využít pro luxusní a speciální přípravy jídel. Annabelle a Cecile pro přípravu salátu, vařenou ve slupce či loupanou. Innovator se hodí pro přípravu extra dlouhých smažených hranolků či pro smažení ve slupce, Satina pro přípravu pečených a grilovaných brambor.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *