Výroba pícnin je u nás málo intenzivní

„Extenzivní výroba píce na orné půdě je i dnes v příznivých půdně klimatických podmínkách málo efektivní, a proto je nezbytný obrat k intenzitě výroby na úrovni minimálně 9 tun/ha sena víceletých pícnin,“ uvádí ve jednom ze článků připravovaného Speciálu Plus květnového časopisu Farmář RNDr. Jan Nědělník z Výzkumného ústavu pícninářského.

Uvedené výnosové úrovně bylo dosahováno v letech 1985 až 1991. Od roku 1992 je patrný výrazný pokles výnosů, např. v roce 1996 byla úroveň výnosů víceletých pícnin pěstovaných na orné půdě je 6,87 t/ha, což je nejméně od roku 1990. Další změnou po roce 1990 je změna struktury pícnin. Jak dr. Nedělník uvádí, zvyšuje se zastoupení směsných porostů na úkor samostatných porostů jetelovin, které mají řadu pozitivních vlastností. Travní komponenty dobře zaplní prostor vzniklý případným výpadkem jetelovin, zanedbatelná není ani podpůrná funkce trav proti poléhání jetelovin. Trávy jsou také při následné konzervaci jsou zdrojem vodorozpustných cukrů. Nejen změna struktury pícnin však vede k efektivitě jejich výroby. Důraz musí být kladen také na výživu porostů, obnovu travního drnu, kvalitní odrůdový materiál atd., vyplývá ze článku dr. Nedělníka. Právě odrůdové skladbě pícnin se květnový Farmář se Speciálem Plus na téma „Jsme připraveni na první seč?“ podrobně věnuje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *