Ve Velké Británii otestují odolnější transgenní brambory

Odbor životního prostředí, výživy a venkova (Department for Environment, Food and Rural Affairs; Defra) ve Velké Británii povolil polní pokusy s GM odrůdou brambor. Probíhat budou v letech 2017–2021.

Povolení získala The Sainsbury Laboratory a pokusy budou probíhat v Norwichském výzkumném parku. Informovala o tom v tiskové zprávě. Polní pokusy jsou součástí partnerského projektu, jehož cílem je vyvinout brambory odrůdy Maris Piper, které jsou rezistentní vůči plísni bramboru a nematodům, méně trpí na otlaky a produkují méně akrylamidu, když kuchyňská příprava probíhá při vyšších teplotách. Projekt je placen především státem financovanou Výzkumnou radou pro biotechnologie a biologické vědy (Biotechnology and Biological Sciences Research Council; BBSRC). Část peněz jde ale také od komerčních partnerů, kterými jsou společnosti BioPotatoes (UK) and Simplot (US).
Profesor Jonathan Jones, který v The Sainsbury Laboratory působí jako vedoucí skupiny, rozhodnutí uvítal. Kromě jiného uvedl, že předpokládá, že kombinaci genů rezistence, kterou budou tentokrát testovat, bude pro původce plísně bramboru ještě obtížnější překonat, než jediný gen, který předtím testovali v polních pokusech.
Skupina, kterou řídí prof. Jones, se zabývá mechanismy, s jejichž pomocí rostlina vzdoruje chorobě a také způsoby, kterými patogen překonává rezistenci. „K potlačení obrany hostitele patogeny vylučují efektorové proteiny do rostlinných buněk nebo do jejich apoplastických prostorů. Znalost fungování těchto efektorů a jejich cílů v hostiteli nám pomáhá pochopit mechanismy obrany rostlin,“ uvádí se v popisu cílů skupiny.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *