Ve Francii nižší sklizeň

Sklizeň obilnin i dalších plodin ve Francii bude letos špatná. Uvádějí to ve společné tiskové zprávě organizace ARVALIS – Institut du végétal, FranceAgriMer a Terres Inovia /Agence Droit Devant.

Předběžná sklizňová bilance poukazuje na to, že výše letošní sklizně a její kvalita především v hlavních produkčních oblastech v centru a na severovýchodě budou nepříznivé. Celková sklizeň měkké pšenice se odhaduje na 29,1 mil. t., což je o 29 % (11,8 mil. t.) méně než v úrodném minulém roce (kdy se sklidilo 40,9 mil. t.) a také méně, než je pětiletý průměr. Průměrný výnos klesl na 5,56 t/ha z loňských 7,93 t/ha. Hodnoty objemové hmotnosti jsou nepravidelné, ale vzhledem k nižšímu množství zrn v klasu má pšenice vysoký obsah bílkovin, často nad 12 %. Příčinou bylo především nepříznivé počasí, zvláště ke konci vegetace a v době sklizně, které také vedlo k jejímu zpoždění. To se týkalo zvláště severní části Francie. Sklizeň na jihu proběhla v termínu se slušným výnosem i kvalitou. Tisková zpráva upozorňuje, že se výsledky mohou ještě měnit po závěru sklizně. U tvrdé pšenice se čeká pokles o 400 000 t na 1,4 mil. t., výsledky se také liší podle oblasti.
Také sklizeň ozimého ječmene má být špatná. Produkce zřejmě klesne oproti minulému roku o 22 % na 7,8 mil. t, výnos se lisí podle regionu. Zároveň je nízká hektolitrová hmotnost a u ozimých sladovnických odrůd je příliš vysoký obsah bílkovin. Průměrný výnos klesl na 5,57 t/ha z 7,31 v minulém roce. Podle odhadu se u jarního ječmene očekává pokles sklizně o 600 000 t na 2,4 mil. t.
Zároveň má být také nižší sklizeň řepky. Výnos poklesl na 3,1 t/ha a celková produkce by měla být 4,7 mil. t, což je o 600 000 t méně než v minulém roce. Za příčiny nižšího výnosu zpráva označuje především silnější napadení hmyzími škůdci na podzim, nadbytek vody během vegetace a vyšší výskyt některých houbových chorob.
Velký propad zaznamenaly také výnosy proteinových plodin.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *