V šarži máku nadlimitní obsah rezidua fungicidu

Nadměrnou úroveň reziduí účinné látky picoxystrobin odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v jedné šarži máku.

Jak inspekce dnes upozornila v tiskové zprávě, laboratorní analýza prokázala přítomnost picoxystrobinu v množství 0,084 miligramu na kilogram (mg/kg), což je osminásobek maximálního povoleného limitu. Uvedený mák nelze považovat za vhodný k lidské spotřebě a inspekce spotřebitelům doporučuje, aby jej nekonzumovali. Potravina „Dr. Rashid MÁK MLETÝ 100%“ označená datem minimální trvanlivosti do 31. 5. 2017 a šarží L228620 pochází od výrobce Alika a. s. z Čelčic na Prostějovsku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce ji zajistila v distribuční síti společnosti Penny Market s. r. o. Účinná látka picoxystrobin je složkou fungicidů, které jsou v České republice registrovány proti houbovým chorobám máku.*

 

 

Kontrolované osobě inspekce nařídila, aby okamžité stáhla předmětnou šaržimáku ze všech svých provozoven, a zahájí s ní správní řízení o uložení pokuty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *