Tajemství sladařského výzkumu

„V roce 1920 byl v Brně z iniciativy prof. Ing. Dr. Františka Ducháčka a Vladimíra Vavřína Žily založen Státní výzkumný ústav kvasného průmyslu při České vysoké škole technické v Brně. Jest to ústav výzkumný a pokusný pro celý obor kvasného průmyslu, zahrnující sladařství, pivovarství, lihovarství, drožďařství, vinařství a octařství. Ústav jest opatřen čtyřmi patry a výzkumné laboratoře toliko vlastní nejmodernější zařízení dovolující v malém opakovati výkony veliké praxe,“ píše se v brožuře k jubilejní výstavě v roce 1928.

Po druhé světové válce čekalo ústav složité období. V roce 1950 musel přenechat své vybavené prostory nově vznikající Vojenské technické akademii a přestěhovat se do prostor, kde původně sídlila firma Dimo, továrna na cukrovinky a čokoládu v Brně Husovicích. Současně byl sloučen s obdobně zaměřeným pracovištěm v Praze pod společným názvem Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS). V roce 1958 byl VÚPS začleněn do Sdružení pivovarů a sladoven jako servisní organizace. V této pozici setrval až do roku 1989.

Více informacií naleznete v reportáži květnového vydání časopisu ÚRODA.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *