Archiv pro štítek: sója

Filtr

Hlízkové bakterie ve výživě sóji

Sója podobně jako ostatní luskoviny a další plodiny z čeledi bobovitých (Fabaceae) se vyvíjí v symbióze s bakteriemi rodu Rhizobium poutajícími vzdušný dusík. Z uvedeného rodu sóju inokulují pouze bakterie druhu Bradyrhizobium japonicum, které žijí buď volně v půdě, hlavně při intenzivním pěstování sóji, anebo při jejím okrajovém pěstování musí...

Kategorie: Luskoviny, Olejniny, Výživa rostlin

Význam provenience osiva sóji

K rozmachu pěstování sóji u nás došlo od počátku tohoto století, nejen v důsledku zavádění kanadských odrůd, dále pak odrůd z Rakouska a Francie, ale i postupným uplatňováním nové pěstitelské technologie (časný výsev, menší rozteče řádků, využití vhodných herbicidů, opatření ke snížení sklizňových ztrát). Geneticky zlepšené odrůdy dovážené z Kanady,...

Kategorie: Odrůdy

Sója – perspektivní plodina

Sója je v měřítku světa nejrozšířenější luskovinou s botanickými i morfologickými znaky této skupiny. Pro vysoký obsah tuků je řazena také mezi olejniny; po palmě olejné je to nejvýznamnější olejnina. Ve formě luštěnin, píce a mnoha různých produktů z ní získávaných se řadí mezi nezastupitelné zemědělské druhy.

Kategorie: Luskoviny, Olejniny

O sóje podrobně

Sója je z celosvětového pohledu čtvrtou nejrozšířenější plodinou po kukuřici, pšenici a rýži. V České republice takové postavení ale nezaujímá. Podle České statistického úřadu letos pěstitelé tuto plodinu zaseli na 7242 hektarů. Jak ukázal Ing. Přemysl Štranc, Ph.D., z České zemědělské univerzity v Praze, do roku 2006 plochy sóji rostly,...

Kategorie: Přehlídky a semináře