Smím, či nesmím ten chleba sníst?

Přiblížit vědu i školním a předškolním dětem poutavou metodou se podařilo Výzkumnému ústavu pícninářskému, spol. s r. o., v Troubsku v rámci celosvětové akce Den fascinace rostlinami. Díky těmto akcím si možná mladá generace uvědomí to, co se u současné zdá být zapomenuto. Například, že bez půdy se neobejdeme, a proto ji musíme chránit, starat se o ni a neochuzovat ji o organickou hmotu. Jinou kapitolu představuje již bezpečnost potravin, kdy si mnoho lidí nepřipouští, že například plesnivý chléb představuje zdravotní riziko i po odstranění viditelně kontaminované části.

*Expedice do tajů nejen rostlinné říše se pod názvem Den fascinace rostlinami v letošním roce konala již popáté. Záštitu nad touto aktivitou převzal ministr zemědělství České republiky Marian Jurečka. „Za dva dny nahlédli v rámci programu našeho ústavu pod pokličku vědy a výzkumu žáci tří základních a tří mateřských škol,“ informoval RNDr. Jan Hofbauer, CSc., z Výzkumného ústavu pícninářského s tím, že program zahrnoval osm zastavení, kde malí návštěvníci čerpali informace z oblasti mykologie a mykotoxikologie, herbologie, pedologie, poučili se o životě čmeláků i dalšího užitečného hmyzu a expedici zakončili v ochutnávkovém stánku. Tam pro ně byly připraveny vybrané pokrmy z rostlin, některé  i z odrůd vyšlechtěných Výzkumným ústavem pícninářským.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *