Smažírna lupínků nás letos podrží

Napadl již první letošní sníh a v řadě podniků stále zůstává úroda na poli. Pátého listopadu, kdy jsme se vypravili do Zemědělského družstva RADELO, které hospodaří v katastru šesti obcí v okolí Velkého Ratmírova na Jindřichohradecku, zde ještě na rozmočených polích zůstalo nesklizených asi 16 hektarů brambor. S vedením dvoutisícihektarového družstva jsme však nehovořili pouze o strastech letošní sezóny, ale především o výjimečnosti zdejšího podniku. Provozuje totiž vlastní výrobnu smažených bramborových lupínků.

Jak nás informoval předseda družstva František Holakovský, je pro zpracování brambor přímo v podniku určena produkce asi ze 100 až 110 hektarů z jejich celkové výměry kolem 170 hektarů. Kapacita skladů postačuje na zásobení smažírny téměř po celý rok. Pouze začátkem sezóny asi pro dvoutýdenní výrobu nakupují brambory z Polabí či Moravy, aby měla surovina požadované parametry.
Rozhodujícím požadavkem na brambory pro výrobu chipsů je podle Karla Zímy, místopředsedy družstva, který má na starosti zmiňovanou potravinářskou výrobu, obsah sušiny brambor, zjednodušeně obsah škrobu. Pro smažení lupínků by měl být minimálně 13,5 %. Aby lupínky lahodily oku konzumentů, je důležitý také tvar hlízy. Zpracovatelé proto upřednostňují kulaté brambory. Ze současného sortimentu odrůd, u nichž se uvádí možnost zpracování na chipsy, se ve Velkém Ratmírově osvědčují pro první sklizně odrůda Provita, pro pozdnější Saturna.
Své specifikum má i skladování brambor pro výrobu lupínků. Při nízkých teplotách blížících se bodu mrazu hlízy tvoří cukr, který při smažení způsobuje nežádoucí načervenalou barvu chipsů. Proto se ve speciálně upravených skladech, kde je možné i přitápění, udržuje teplota nad 6 oC.
Agrotechnika odrůd vhodných na smažení se podle Karla Zímy nijak neliší od pěstování brambor na tradiční konzum. Platí zde obecný požadavek na vysokou kvalitu, lépe se skladují a zpracovávají hlízy bez mechanického poškození. Proto si již v roce 1999 družstvo pořídilo odkameňovací linku. Vše je totiž při výrobě podřízeno tomu, aby kvalita výrobků byla co nejvyšší. Jedině tak lze podle slov předsedy obstát na trhu, kde panuje velká konkurence. Právě díky kvalitě a samozřejmě také nízké ceně se dostaly brambůrky vyráběné v Děbolíně do významných obchodních řetězců a také do zahraničí. Do Chorvatska se vyváží asi 10 % zdejší produkce. Jak dále Karel Zíma vysvětlil, právě od spotřebitelů reprezentovaných obchodníky jasně vyplynuly konkrétní požadavky na produkty. Proto pro různé odběratele vyrábějí různě silné brambůrky, odlišně slané, barevné atd. Jako příklad uvedl paprikové lupínky, kterých tak vzniklo asi pět druhů.
Brambůrky vyrábí družstvo již od roku 1988, jak ale říká František Holakovský, ne každý rok se podařilo zajistit odbyt tak, aby potravinářská výroba byla pro podnik zásadním přínosem.
Ačkoliv nechce hovořit o konkrétních číslech, prozrazuje, že právě v letošním roce, pro prvovýrobce velmi špatném, podnik podržela právě potravinářská výroba.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *