Řepkový olej pro lidské zdraví

V rámci celostátního semináře Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin v Hluku na Moravě udělila odborná porota ocenění Nutričně nejkvalitnější řepka třem odrůdám s názvy Aviso, Labrador a Radost. Ty zvítězily díky nejvyššímu obsahu lidskému zdraví prospěšných látek – vícenenasycených mastných kyselin. Do soutěže, jež si klade za cíl také propagaci nutričních výhod řepkového oleje, bylo zařazeno celkem 79 odrůd, které se pěstují na našem území v posledních 14 letech. Soutěž iniciovala společnost Unilever. Ta využívá řepkový olej pro výrobu rostlinného tuku Rama a majonézy Hellmann´s.
„Výběr kvalitních surovin a správné složení rostlinných olejů rozhoduje o dobré chuti finálního produktu a jeho příznivém vlivu na naše zdraví. Proto je volba kvalitního a přírodního řepkového oleje pro výrobu rostlinných tuků, majonéz a tatarských omáček bezesporu správná,“ říká manažer vývoje a jakosti doc. Ing. Jiří Brát, CSc., z PTZ Nelahozeves.
Proč je řepkový olej vhodný pro výrobu potravin a náš organismus? V porovnání s ostatními obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin a naopak významné množství vícenenasycených mastných kyselin včetně esenciálních omega 3 a 6. Z hlediska podílu omega 3 mastných kyselin patří dokonce mezi nejvýznamnější zdroje.
Výživoví odborníci z České republiky i celého světa se také shodují na nutnosti omezovat příjem nasycených a trans mastných nenasycených kyselin, obsažených zejména v živočišných tucích. Naopak doporučují zvyšovat příjem vícenenasycených mastných kyselin, včetně esenciálních omega 3. Ty jsou stejně jako esenciální omega 6 nezbytné pro naše zdraví. Tělo si je neumí vytvořit samo, a proto je důležitý jejich dobrý zdroj. Pomáhají totiž udržovat správnou hladinu cholesterolu a snižovat riziko onemocnění srdce a cév. Organizmus je potřebuje k zajištění základních buněčných funkcí, bez nichž by nebyla možná látková výměna.
„Vývoj skladby mastných kyselin v řepkovém oleji je nutné bedlivě sledovat, protože se stále mění. Pokud by poklesl obsah vícenenasycených mastných kyselin a zejména kyseliny linolenové, řepkový olej by jako nutričně velmi hodnotná surovina pro potravinářský průmysl přestal být atraktivní,“ okomentoval důvod ocenění vybraných odrůd doc. Brát.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *