Kategorie:
Osivo
Štítky:

Rekultivační osivová směs získala prestižní ocenění

V rámci 42. mezinárodní výstavy Země živitelka získala rekultivační osivová směs Sahara ocenění Zlatý klas s kytičkou. Zlatý klas s kytičkou uděluje porota pouze nejlepším vybraným exponátům splňujícím navíc i náročná ekologická kritéria. Ocenění získaly tři instituce Zemědělský výzkum, spol. s r. o., Troubsko, OSEVA vývoj a výzkum s. r. o., Zubří, a společnost Agrostis Trávníky s. r. o., Rousínov, která má na starosti obchodní stránku.

Jak již název říká, výsledné složení směsi Sahara založené na travních, bylinných a jetelových komponentech bylo modelováno na základě dlouholetých pokusů v aridních oblastech, především tzv. Moravské Sahary na pískových polích například kolem Hodonína. „Tam se poměrně dlouho testovalo optimální složení směsi, která by měla mít několik účelů,“ říká RNDr. Jan Nedělník, Ph.D., Zemědělský výzkum, spol. s r. o., Troubsko. Vzhledem ke svému složení je vhodná například pro oblasti určené k rekultivaci zemědělské půdy, především v suchých oblastech. Její složení také velmi příznivě ovlivňuje schopnost porostu odolávat i delšímu období nedostatku srážek, což může být velmi důležité vzhledem k stále častějšímu výskytu srážkových deficitů. Podstatná je také schopnost porostu založeného z této směsi odolávat erozním vlivům. Druhová pestrost přispívá významnou měrou k udržení biodiverzity krajiny. Byliny a jeteloviny slouží jako zdroj potravy pro opylující hmyz a poskytují útočiště pro mnoho skupin živočišných druhů. Víceúčelovost využití porostu podtrhuje i možnost využití produkce pro krmení pro hospodářská zvířata, případně je možné získanou biomasu zpracovat ve spalovnách nebo pro výrobu bioplynu.

Sahara je složena asi z 21 druhů trav, leguminóz a bylin. Jsou to všechno materiály, které musí jít množit v čistých kulturách. Směs byla v letošním roce patentována, je v prodeji v kamenných obchodech a na e-shopu, prodává se v 1kg a 10kg balení, doplnil RNDr. Nedělník.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *