První sklizeň na České farmě

Fruta Mochov definitivně zkrachovala, její areál ale znovu ožil. Nově tu působí zelinářská firma Česká farma s. r. o., která nejenže zeleninu pěstuje na 250 hektarech, ale vykupuje ji také od ostatních pěstitelů. Komoditou číslo jedna letos byla cibule, kterou sklízeli ze sto hektarů.

První sklizeň na České farmě

Fruta Mochov definitivně zkrachovala, její areál ale znovu ožil. Nově tu působí zelinářská firma Česká farma s. r. o., která nejenže zeleninu pěstuje na 250 hektarech, ale vykupuje ji také od ostatních pěstitelů. Komoditou číslo jedna letos byla cibule, kterou sklízeli ze sto hektarů.

Česká farma s. r. o., se zařadila mezi naše zelináře teprve letos v dubnu. Jejími majiteli jsou firmy Eurofarms s. r. o. a Hortim International s. r. o. Jednatel České farmy Ing. Jiří Rančák uvedl, že v tomto projektu jde o česko–anglicko-belgickou spolupráci se snahou nejen kvalitně pěstovat, ale i dobře uskladnit, tržně upravit a následně prodat tuzemskou zeleninu také obchodovat se zelináři po celé České republice – tedy další pokus o odbytovou organizaci.
Kromě 100 ha cibule (odrůdy ’Taleto’, ’Narvito’a další) pěstovala letos Česká farma také košťálovou zeleninu: kedlubny na sedmi hektarech, červené i bílé zelí zhruba na 40 ha, květák přibližně na 30 ha, kapustu na 10 ha, na petržel a celer vyčlenili po 25 hektarech. V menší míře pěstovali mrkev, pórek, čínské zelí a ředkvičky. Napřesrok se sortiment rozšíří o salát a brambory, které doposud museli nakupovat.
Pod závlahou mají v Mochově 200 hektarů pozemků a zelenině dopřávají organická hnojiva – v Polabí oblíbený Bioganic. Výpěstky mohou uskladnit v moderních chladicích halách, kam se vejde na 4500 velkobeden zeleniny, mimoto mají sklad pro 3000 tun cibule a další prostory pro umístění 700 tun produkce.
Největším problémem podle Ing Antonína Hořejšího, vedoucího zemědělské výroby je pro novou zelinářskou firmu sehnat kvalifikované pracovníky v oboru. Na sezónní práce najímáme zahraniční dělníky. Právě z organizačních důvodů jsme letos téměř vynechali svazečkovou zeleninu – mrkev, cibuli a jiné“.
Hlavním odběratelem zeleniny z České farmy je brněnská společnost Hortim. Obchodují ale i s jinými velkoobchody, jako je Čeroz, Atlanta, Taroko. Domlouvají spolupráci i s obchodními řetězci.
Stěžejní sklizeň zeleniny probíhala v září a říjnu. Na posklizňovou úpravu brambor, kořenové zeleniny před uskladněním mají linku od nizozemské firmy Bijlsma. Její výkon je 50 tun za hodinu u cibule a brambor, pro ostatní zeleninu je o něco nižší. Balící linku zatím v Mochově nemají, proto využívají balíren v Přerově nad Labem a v Opolanech.
A plány do budoucna? Získat konečného spotřebitele, prosadit se v obchodních řetězcích, rozšířit pěstební plochy a skladovací prostory, zejména ty chlazené. U většiny komodit zajistit celoroční zásobování a samozřejmě neustále rozšiřovat sortiment pěstované zeleniny. Například v příštím roce chtějí nabízet i ekologickou zeleninu od farmáře Josefa Sklenáře z Jihlavy.
Text a foto Martina Mixová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *