Příprava skladu před sklizní pro prevenci výskytu škůdců

Během posledních dvaceti let se snížil rozsah prodeje zemědělských komodit tak zvaně přímo z pole. Významná část zemědělských podniků má momentálně k dispozici poměrně kvalitní sklady, ať už podlahové, nebo sila. To jim dává možnost nejen připravit rostlinné komodity pro prodej, ale produkci uskladnit i několik měsíců. Vzniká tak požadavek na uchování merkantilu v obchodovatelné kvalitě, což znamená bez přítomnosti živočišných škůdců. Na to je dobré se připravit ještě před sklizní a naskladňováním komodit.

Navštívíte-li v současnosti nějaký ze zemědělsky zaměřených seminářů, zjistíte, že se na nich často mluví o hrozbě extrémního tepla a sucha pro pěstování plodin. Je to krátkodobý výkyv, nebo důsledek dlouhodobých klimatických změn? Na to ani odborníci na klimatické změny nemají zcela jednotný názor. Co však nikdo nezpochybňuje, je fakt, že poslední roky některé pěstební oblasti vykazují v průběhu vegetační sezóny teplotní a srážkové extrémy, které nejsou pro pěstitele vůbec příznivé. Je tu však ještě jeden teplotní trend, jenž uniká pozornosti. Tím trendem jsou mírné a teplé zimy.

Proč by se měli farmáři zajímat o teploty mimo vegetační sezónu? Důvod je prostý. Teplý průběh podzimu a zimy ohrožuje bezpečné skladování z hlediska výskytu skladištních škůdců. V našich zeměpisných podmínkách je totiž bezpečné skladování zrnin založeno převážně na vysušení a zchlazení uskladněných komodit. Ať už se jedná o zrna obilnin, luštěnin nebo olejnin, jejich skladování z hlediska prevence vývoje škodlivého hmyzu se musí alespoň blížit „technologicky bezpečné teplotě komodity“; což je u většiny škůdců ve skladech ČR  zpravidla pod 10 oC. Vzhledem k tomu, že většina významných škůdců má za příznivých podmínek velmi rychlý vývoj, je rovněž nutné, aby této teploty komodity bylo dosaženo co nejdříve po její sklizni.*

 

Ing. Václav Stejskal, Ph.D.

Ing. Radek Aulicky, Ph.D.

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně

 

Více si můžete přečíst ve Farmáři č. 7/2016.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *