Příprava sadby brambor a organizace porostu

Základním předpokladem pro využití výnosového potenciálu odrůd je použití kvalitní sadby.

Tento předpoklad splňuje uznaná sadba s parametry, které odpovídají příslušnému stupni množení, upozorňuje v článku v Úrodě č. 2/2017 doc. Ing. Jiří Diviš, CSc., z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Věnuje se v něm přípravě sadby brambor a organizaci porostu. Konstatuje kromě jiného, že počet vysázených hlíz na 1 ha je nutno volit podle odrůdy a užitkového směru pěstování. U množitelských porostů se volí „hustší“ výsadba – 55 000–65 000 trsů na hektar. U konzumních brambor je při pěstování raných brambor doporučovaná hustota 45 000–55 000 trsů na hektar a u ostatních konzumních brambor 35 000–45 000 trsů na hektar. U brambor pro zpracování na škrob by počet trsů na 1 ha při sklizni neměl klesnout pod 47 000. Pro volbu vhodné hustoty porostu v rámci užitkového směru jsou důležité vlastnosti odrůd a velikost sadby. V článku se dále zabývá biologickou přípravou sadby, která zahrnuje předklíčení, narašení, zakořenění nebo probuzení sadby, případně tepelné ošetření.
Například cílem předkličování sadby je vytvoření 15–25 mm dlouhých, elastických, odrůdově vybarvených klíčků. Sadbu předkličujeme v lískách – náročné na ruční práci – nebo ve speciálních plochých paletách, uvádí doc. Diviš. Doba předkličování kolísá v závislosti na teplotě mezi 30 až 60 dny. Vhodné teploty pro předkličování jsou mezi 12 až 18 °C. Čím je vyšší teplota, tím je kratší doba předkličování, a tím je i pomalejší fyziologické stárnutí hlíz. Předklíčením se získá fyziologicky starší sadba, která rychleji vzchází, rychle zakládá trsy, rostlina dříve nasazuje hlízy a rychleji dozrává. Dále se doc. Diviš v článku zabývá mořením sadby a organizací porostu.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *