Podporují řepkový olej

Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin prezentoval na výstavě jak přednosti řepkového oleje, tak porovnání dvou variant pěstování řepky.

Doc. Ing. Petr Baranyk, CSc., poradce svazu a pedagog České zemědělské univerzity v Praze, uvedl, že se podílel na přípravě nové publikace k řepkovému oleji. „Řepkový olej je podle našeho názoru stále ještě dost nedoceněný vzhledem k tomu, jaké má vlastnosti. Proto jsme spolu s kolegou doc. Ing. Jiřím Brátem, CSc., vytvořili novou brožuru, kde je snad srozumitelným a jednoduchým způsobem popsána historie pěstování řepky, jednotlivé možnosti jejího využití a také aktuální informace o složení řepkového oleje a možnostem používání. Spíše teoretická informace je pak doplněna praktickými recepty na několik chutných jídel včetně bábovky, takže si myslím, že je to materiál nejenom informačně zajímavý, ale také trochu slouží jako případná kuchařka.“
Dodal, že se řepka dá pěstovat mnoha různými způsoby, ale všechny se dají rozdělit na intenzitu, která řepce vyhovuje mnohem více, nebo skromnější agrotechniku, která se označuje jako základní. „Na dvou parcelách je možné porovnat, jaké rozdíly jsou v odlišně vedených porostech. Musím ale pochválit pracovníky, kteří se o řepku starali, v případě všech firem a všech odrůd to vypadá velmi pěkně. Přestože rozdíly mezi odrůdami jsou viditelné, tak obecně všechny vypadají velice pěkně,“ shrnul doc. Baranyk.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *