Obsah minerálních látek v píci

Důležitou zásadou racionální výživy zvířat je zabezpečit optimální množství minerálních látek v krmných dávkách. Minerální látky jsou zapojeny do všech chemických dějů v organismu, jsou nepostradatelné pro tvorbu buněk, tkání a orgánů. V buňkách regulují osmotický tlak, působí na koloidní stav bílkovin, vytváří předpoklady pro činnost enzymů, hormonů a vitaminů. Minerální látky jsou důležitou složkou sušiny pícnin.

V příspěvku Ing. Jana Pelikána, CSc., a kol. ze Zemědělského výzkumu, spol. s r. o., Troubsko, se dozvíte, jaké byly průměrné hodnoty obsahu makroprvků (v % ve 100% sušině) u některých víceletých druhů čeledi Fabaceae. U vojtěšky seté byl zjištěn vyšší obsah Ca, Na a Mg ve srovnání s ostatními druhy, u obou forem jetele lučního pak vyšší obsah K, Mg, Cu a Zn. U jetele plazivého byl zjištěn vyšší obsah P, Na, K, Zn, Mn a Fe. U jetele hybridního P, K, Zn a Mn, u čičorky pestré P, Mn a Fe. Mezidruhový hybrid, odrůda Pramedi, vykázal vyšší obsah K, Mg a všech mikroprvků, s výjimkou Fe. Vyšší obsah Cu, Zn, Fe, P a K byl zaznamenán u štírovníku růžkatého. Nejnižší obsahy makroprvků i mikroprvků byly zjištěny u druhů vičenec a komonice bílá.*

Více informací naleznete v Úrodě č. 5/2017

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *