Novinky v osivu zeleniny ze Smržic

Šlechtění zeleniny má ve Smržicích u Prostějova dlouholetou tradici. Na činnost místní šlechtitelské stanice řízené Výzkumným a šlechtitelským ústavem zelinářským Olomouc navázala v roce 1994 Semo, s. r. o., která se ve svém programu zaměřuje zejména na plodovou a kořenovou zeleninu, saláty a hrách. S aktuální nabídkou osiv se mohli zelináři seznámit v lednu na semináři v jihomoravských Rakvicích.

Firma Semo produkuje osivo ve dvou základních úpravách – standard a profi. Druhá z nich je určena profesionálním pěstitelům a osivo je ošetřeno kalibrací, dezinfikováno horkou vodou (likvidace bakterií na povrchu semen) a inkrustováno fungicidy, popřípadě i insekticidy. Sortiment vlastního šlechtění vhodně doplňuje nabídka nizozemské firmy Pop Vriend, která se specializuje zejména na cukrovou kukuřici, špenát, fazolky a také na produkty japonské společnosti Takii.

Okurky i pálivé papriky
První část semináře patřila zástupcům pořadatelské firmy a rozhodně bylo s čím posluchače seznámit. Úvod patřil novinkám okurek. Z nakládaček stojí za zmínku velmi raná ‚Bohemia F1‘, vzrůstná odrůda, s vysokou odolností vůči plísni okurkové. Povrch plodů je hrubý, řídce bradavičnatý a plody štíhlé, tmavozelené a geneticky nehořké.
Mezi salátovými okurkami je novinkou odrůda prozatím známá pod kódovým označením SM 3217 F1 (pravděpodobný název ‚Markýza F1‘). Je tolerantní vůči plísni okurkové i padlí, za její velkou výhodu považují šlechtitelé ranost, okurku lze dobře pěstovat i z pozdních výsevů. Odrůda je vhodná pro velkovýrobu, délka válcovitého plodu je 18 až 22 cm. Pokožka se probarvuje dobře i v místech, kterými přiléhá k půdě.
Nabídka osiva sladkých zeleninových paprik zahrnuje širokou škálu barev a tvarů. Z těch, které již jsou na trhu, lze zmínit například hybridy ‚Lungy F1‘ a ‚Slávy F1‘. První z nich je přechodem mezi klasickou maďarskou paprikou a kapií, charakteristická raností a výborným zdravotním stavem. Podobně jako velmi výnosná ‚Slávy F1‘ v botanické zralosti červená a plody jsou tudíž prodejné i v této zralosti. Je velmi tolerantní k chladu.
Pro letošní rok uvedla firma Semo na trh dvě novinky – odrůdy ‚Slovana F1‘ a ‚Saskia F1‘. ‚Slovana‘ je stejně jako ‚Slávy‘ dobře přizpůsobivá podmínkám prostředí, má těžší a pevnější plody. Dobře snáší skladování a přepravu. Hybrid ‚Saskia F1‘ je typický zvláštním, hráškově zeleným zbarvením a tupým plodem. Odrůda je velmi chutná a rovněž dobře přizpůsobivá podmínkám prostředí. Pálivé a kořeninové papriky si postupně získávají své příznivce i v našich zeměpisných šířkách. S dobou jdou i ve Smržicích, a tak se bude stávající nabídka odrůd postupně rozšiřovat. Své pěstitele i odběratele jistě najde i nejpálivější z nich – ‚Habanero‘.

Rajčata i mrkev pro průmysl
Série odrůd keříčkových hybridních rajčat pro velkovýrobu a průmyslové zpracování je další z letošních novinek. Z nich lze jmenovat například výnosné hybridy ‚Semaprim F1‘ a ‚Semalus F1‘, určené pro jednorázovou kombajnovou sklizeň a konzervárenské zpracování. Z nehybridních odrůd jsou ke konzervaci a výrobě kečupů a protlaků určeny odrůdy ‚Semarol‘, ‚Eskort‘, ‚Proton‘ a ‚Denár‘. Nabídka osiv tyčkových rajčat se sice pro rok 2007 nerozšířila, pěstitelé si však mohou vybrat z několika zavedených hybridů s velmi chutnými plody a dobrou skladovatelností. Jde zejména o rychle rostoucí ‚Bejbino F1‘, ‚Torino F1‘, s plody odolnými k praskání, a ‚Parto F1‘ se stabilní vysokou násadou plodů.
Novinkou mezi cibulemi z dílny společnosti Semo je letos ‚Albienka‘ s bílou barvou slupky a ploše kulovitým tvarem. Vzhledem k vysokému obsahu sušiny se může nejen přímo konzumovat, ale také sušit či krátkodobě skladovat.
V sortimentu mrkve a petržele je široká škála osiv kvalitních odrůd s různými vlastnostmi i dobou sklizně. Z hybridních mrkví se vysokým výnosem a tvarovou vyrovnaností kořenů vyznačuje odrůda ‚Jitka F1‘, pro kterou je charakteristická odolnost k zelenání hlav a hladký povrch. Nepříliš rozšířenou skupinu mrkví typu Chantenay v nabídce zastupuje odrůda ‚Chamare‘, vhodná pro průmyslové zpracování, zejména výrobu džusů. Kořeny dobře rostou i v těžších půdách, jsou dobře probarvené a střednědobě skladovatelné.

Saláty na pole i k rychlení
Pro nadcházející i další sezóny se mohou na řadu nových odrůd pro polní pěstování i rychlení těšit také pěstitelé salátů. Všechny nově registrované odrůdy vynikají dobrým zdravotním stavem, tužšími listy, slušnou skladovatelností a vhodností k přepravě. Z hlávkových salátů na rychlení lze jmenovat připravovanou odrůdu ‚Bremex‘, která je charakteristická pevnějšími, lépe uzavřenými hlávkami s širokou manžetou. Je odolná k vybíhání. Mezi moderní odrůdy k rychlení patří také ‚Citrin‘, jehož hlávky jsou těžké a opatřené vzpřímenými manžetovými listy, takže rostliny jsou odolné k podehnívání. Menší sklon k podehnívání má i polní odrůda hlávkového salátu ‚Mars‘, vhodná k celoročnímu pěstování z výsevů i výsadeb. Z dalších za zmínku stojí velkohlávkový ‚Cezar‘, raný ‚Maršál‘ s tuhými listy a hráškově zelený ‚Merkur‘, dobře snášející chlad a taktéž vhodný pro celoroční pěstování.
Nakonec ještě zmínka o ředkvích a ředkvičkách. Novou odrůdou je ředkvička ‚Sexta‘, pro kterou jsou typické polovzpřímené, středně zelené listy. Bulvičky jsou mírně ploše kulovité, odolné k praskání a vůči houbovatění dužiny. Je určena k časně jarním a pozdně letním výsevům. Z ředkví je vhodná i pro jarní výsevy hybridní odrůda ‚Jarola F1‘. Kořeny má protáhle kuželovité s nazelenalým krčkem, dosahují délky 25 až 30 cm. Dužnina této odrůdy je jemná a šťavnatá, další výhodou je odolnost k houbovatění a vybíhání do květu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *