Na mezinárodním kongresu se věnují plevelům

Zahajovací ceremonií začal v pondělí v Praze sedmý mezinárodní kongres věnovaný plevelům, který se ve velké míře zabýval rezistencí.

Jak uvedl při zahájení prof. Ing. Josef Soukup, CSc., z České zemědělské univerzity, předseda místního organizačního výboru, na kongres se registrovalo 628 účastníků. Včetně hostů a dalších osob se ho ale účastní přes 700 lidí ze 61 zemí. Mezi nejvíce zastoupené patří USA (109 účastníků), dále Česká republika (54), Německo (53) a Čína (52) a Brazílie (42). Celkem bylo na konferenci posláno 835 abstraktů.
S první přednáškou vystoupil Dr. Hermann Stübler, který ve společnosti Bayer vede výzkum ochrany proti plevelům. Kromě jiného shrnul globální trendy, které ovlivňují zemědělství. Jedná se o růst lidské populace, která v roce 2050 dosáhne 9,6 miliardy. Proto bude potřeba zvednout produkci potravin o 60 %. Zároveň ale růst výnosů ovlivňují výkyvy počasí. S růstem populace klesá množství orné půdy na hlavu z 0,2 ha/člověka na předpokládaných 0,15 ha/člověka v roce 2050. Mění se také stravovací návyky, roste poptávka po proteinech. Chybí dostatek kvalitních skladovacích kapacit, například v Indii přijde vniveč více než 40 % ovoce a zeleniny. I v současné době hladoví jeden z deseti lidí. Dr. Stübler také uvedl, že trh s herbicidy potřebuje nutně pro všechny hlavní plodiny nové látky, účinné proti rezistentním plevelům. V roce 2016 existovalo 250 rezistentních rostlinných druhů v 86 plodinách a 66 zemích, přičemž trend je rostoucí. Zároveň ale v posledních deseti letech silně klesá počet nových registrovaných účinných herbicidních látek. Dr. Stübler konstatoval, že farmářům je potřeba poskytnout nové nástroje, které jim umožní diverzifikovat strategii ochrany proti plevelům. Zabrání se tím šíření nových rezistencí a zachová efektivita současných řešení. „Pro mnoho farmářů na celém světě jsou nové herbicidy a látky, které si poradí s rezistentními pleveli, otázkou ekonomického přežití,“ konstatoval Dr. Stübler.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *