Mrazy snížily v Rakousku produkci vína

Pozdní mrazy, které zasáhly Rakousko v minulém roce, se podílely na poklesu produkce vína o 14 % na dva miliony hektolitrů.

Informoval o tom Rakouský statistický úřad. Úroveň sklizně je zároveň 16 % pod průměrem posledních pěti let. Největší propad zaznamenala produkce červeného vína, a to téměř o třetinu, u bílého vína byla nižší zhruba o 4 %.
Ke škodám došlo následkem poklesu teplot až na –6 °C v ranních hodinách 26. a 28. dubna 2016. Nejvíce postiženy byly vinice ve spolkových zemích Štýrsko a Burgenland. Další průběh počasí s nepříliš horkým létem a slunečným podzimem se ale příznivě projevil na vývoji hroznů. Z toho profitovaly především dolnorakouské pěstební oblasti, kde pozdní mráz způsobil mnohem menší škody, uvádí dále statistický úřad
V Dolním Rakousku  loni vyrobili 1,5 mil. hl vína, což je 11% nárůst oproti roku 2015 a 6% oproti průměru posledních pěti let. Pozdní mrazy zasáhly jen tři oblasti a způsobily ztráty v rozmezí 6–30 %. Všechny další oblasti dosáhly nadprůměrné produkce. Také ve Vídni byla produkce vína s 25 300 hl vyšší než v roce 2015 (o 15 %) a o 13 % vyšší, než je průměr posledních pěti let.
V Burgenlandu byla situace zcela odlišná. Vyprodukovalo se tam 328 400 hl, což je polovina průměrného ročníku. Propad produkce červených a bílých vín prakticky shodný. Ve Štýrsku se v roce 2016 vyrobilo jen 84 500 hl vína, což představuje propad produkce o 61 % oproti roku 2015.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *