Mošt biopotravinou roku

Soutěž Česká biopotravina roku 2008 má svého definitivního vítěze. Stal se jím mošt Vitaminátor, který vyrábí firma Sady Sosnová na Opavsku. Soutěž, která se konala již po sedmé, se tak symbolicky vrací ke svým začátkům. Tehdy získal první cenu Bio Jablečný mošt z produkce občanského sdružení Tradice Bílých Karpat v Hostětíně. Od té doby se soutěž o nejlepší českou biopotravinu dostala na vyšší úroveň.

Do tohoto ročníku přihlásilo své výrobky 27 českých potravinářských firem. O titul Česká biopotravina roku soutěžilo 52 biopotravin, uvedl Mgr. Tomáš Václavík z agentury Green marketiBiopotravinou roku je mošt Vitaminátor Foto David Boumang, který soutěž organizuje. Nárůst počtu potravin od počátků soutěže je markantní. Také z tohoto důvodu během minulého ročníku porota rozhodla, že se budou produkty hodnotit v kategoriích a vyhlásí nejlépe umístěné. Nejlepší biopotravinou a tedy definitivním vítězem však zůstává jen jedna.
Letos se porota shodla právě na Vitaminátoru, který vyhrál s velkou převahou bodů. Vedla ji k tomu nejen výborná chuť moštu, ale také skutečnost, že vzniká prostřednictvím pojízdné moštárny. Jde o prototyp vyrobený na míru v Rakousku. Firma zpracovává nejen vlastní produkci, ale službu nabízí i dalším pěstitelům ovoce (či zeleniny). Jejich komodity zpracuje do pětilitrových či desetilitrových balení, která podle poskytnutých podkladů vydrží díky pasterizaci až rok, po otevření zhruba šest týdnů. Sady Sosnová pěstují ovoce zhruba na stovce hektarů, jablka na 35 ha. Měsíčně zpracují zhruba 4,4 tuny ovoce, ze kterého vyrobí 3500 litrů štávy.
Porota ocenila, že přesun moštárny za producentem je mnohem elegantnější řešení než hromadné svážení jablek. Lokální produkt má konkrétního výrobce i jasný původ. Navíc technologie produkcí finálního výrobku přímo na místě řeší problémy dlouhodobého uskladnění a kvality moštu u menších producentů jablek. Firma totiž podle informací, které poskytla, během sezóny s moštárnou objíždí i další pěstitele, včetně například zahrádkářských kolonií. Kilogram ovoce jim zpracovává za desetikorunu.

Gastro letos po prvéMgr. Tomáš Václavík s manželkou Danou při sestavování žebříčku výherců Foto David Bouma
Do soutěže byla letos poprvé zařazena také kategorie Gastro. Jak uvedl Mgr. Václavík, jejím cílem je podpořit vývoj nových domácích biovýrobků a dodavatelského řetězce v oblasti gastronomie a veřejného stravování. I když spotřeba biopotravin v domácnostech v České republice postupně roste, v oblasti veřejného stravování jsou stále ještě popelkou. Jednou z příčin je nedostatečná nabídka jak biosurovin, tak polotovarů. To se pokusil prolomit Josef Sklenář z Biofarmy Sasov, který do soutěže přihlásil několik takových produktů. Výrobce, který již v roce 2004 získal ocenění Česká biopotravina roku za Biouherák, tentokrát uspěl hned ve dvou kategoriích. Ve zmíněné kategorii Gastro se svým produktem Bio brambory vařené vakuované, mezi pochutinami pak s Bio bramborovým knedlíkem.
Farma je známá především svým chovem prasat, který je stěžejní, v posledních letech svoji činnost ale rozšiřuje. Věnuje se pěstování krmných plodin, pohanky, brambor, cibule a sóji.

Podpora tuzemské produkce
Soutěž Česká biopotravina roku vyhlašuje Potravinářská komora ČR společně s Pro-Bio, Svazem ekologických zemědělců. Jak uvedl Tomáš Kreutzer, ředitel komory, cílem soutěže je podpořit vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin a zviditelnit nejkvalitnější české biopotraviny. Zčásti se to daří, některé z vítězných produktů získaly pevné místo na pultech tuzemských řetězců, jiné lze nalézt především ve specializovaných prodejnách. „Účast v soutěži nabízí výrobcům jedinečnou marketingovou příležitost, jak své výrobky zviditelnit na trhu“, dodal Mgr. Václavík.
Soutěž každoročně ukazuje, že přicházejí noví výrobci a stávající rozšiřují svůj sortiment, nebo zařazují kvalitu bio. Příkladem je Hamé, a. s., která vyhrála v kategorii výrobků z ovoce a zeleniny se svým višňovým džemem, přihlásila ale také chutný kečup či dětskou stravu (ta je v obchodech dosud zastoupena především zahraničními výrobky). Zároveň se ale také ukazuje, kterých zemědělských komodit se k produkci potravin nedostávají. Maso, mléko či obiloviny pocházejí téměř výhradně z tuzemských zdrojů, ovoce, zelenina, cukr a tuk mají často původ v zahraničí.

Nejde jen o chuť Předseda poroty Pavel Mauerer honotí sekci Gastro
Porota hodnotí přihlášené výrobky podle kritérií, které odrážející nejen chuť, ale také způsob zpracování použité suroviny a její původ. Hodnotí i celkový koncept výrobku od výhod pro zákazníky přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. „Kritéria soutěže také slouží k informování, inspiraci a jako měřítko pro začínající i stávající výrobce biopotravin,“ konstatoval Mgr. Václavík. Vítěz soutěže má právo užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina roku (příslušného) po dobu dvou let.

Přehled oceněných produktů v jednotlivých kategoriích

Mlýnské a pekárenské výrobky: Čoko-kokosky s fair trade kokosem a kakaem Bio Biopekárna Zemanka – Jan Zeman
Mléko a mléčné výrobky : Bio máslo Polabské mlékárny, a. s.
Maso a výrobky z masa: Bio jehněčí na gril s rozmarýnem Biopark, s. r. o.
Nápoje: Vitaminátor 100% ovocná šťáva Jablko Slavomír Soška, Sady Sosnová
Ovoce a zelenina a výrobky z nich: Bio džem Hamé, Višeň Hamé, a. s.
Pochutiny a ostatní potravinářské výrobky: Bio bramborový knedlík Josef Sklenář, Biofarma Sasov u Jihlavy
Biovýrobky pro gastronomii: Bio brambory vařené vakuované Josef Sklenář, Biofarma Sasov u Jihlavy 

 

 Kolekce výrobků oceněných v jednotlivých kategoriích Foto David Bouma

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *