Moravští vinaři v Itálii uspěli

Řada českých a moravských vín snese srovnání s produkty vinařských velmocí. Jejich přednosti ocenila i porota 14. ročníku International Wine Competition 2006 (mezinárodní soutěž vín) v italské Veroně, který se konal na přelomu března a dubna při jubilejním 40. ročníku mezinárodního veletrhu vína Vinitaly. Oceněno bylo patnáct vín ze sedmi vinařství sdružených ve Svazu vinařů ČR.

V kategorii „šumivá vína – kvašená v lahvi“ získal nejvyšší ocenění z českých vín – bronzovou medaili – Demi Sekt Prestige společnosti Bohemia sekt Českomoravská vinařská. Toto šumivé víno vzniklo kombinací vybraných odrůdových jihomoravských vín Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Rulandské bílé. Sekt má osvěžující jemnou vůni citrusových plodů doprovázenou příjemným a svěžím ovocným výrazem připomínajícím vyzrálé plody manga. Zvláštní uznání obdržel i Sekt Demi Brut.

Porotě chutnal nejen ryzlink
Za Ryzlink vlašský získala v kategorii „bílá vína“ zvláštní uznání dvě vinařství z České republiky (v této kategorii získala všechna níže uvedená vína zvláštní uznání). Ryzlink vlašský s přívlastkem pozdní sběr (ročník 2005), pocházející z Moravských vinařských závodů, přesvědčil porotu dominující vůní pomeranče a růžového grepu, jež přechází v příjemný medově kořenitý a minerální tón, a svou jemně kořeněnou chutí doprovázenou medovinou. Ryzlink vlašský společnosti Mikrosvín Mikulov (ročník 2004) oslnil svěže pikantní chutí, vyšším obsahem kyselin a harmonií se zbytkovým cukrem. Díky ušlechtilé plísni vzniklo unikátní víno žlutozelené barvy – Ryzlink rýnský (Mikrosvín Mikulov), jehož ročník 2004 byl oceněn pro svou velmi decentní, éterickou vůni s náznakem lipového květu.
Zaujalo i jakostní známkové víno Velkopavlovický Müller ročník 2004 (Vinium, a. s.), jež vzniklo z prvotřídních hroznů odrůd Müller Thurgau. Toto svěží víno je typické jemně muškátovou až broskvovou vůní a nižším obsahem kyselin a alkoholu, které vínu propůjčují harmonii a vyrovnanost. Ve Velkopavlovické oblasti se zrodilo i další oceněné bílé víno, Aurelius s přívlastkem výběr z hroznů (ročník 2005), jež se pěstuje výhradně v České republice. Výrobcem je Radomil Baloun, jehož je i další víno, Chardonnay, (ročník 2005) s přívlastkem výběr z hroznů.

Chuť po různém ovoci
Úspěšná byla v této kategorii i vína z okolí Měřína (Nové vinařství). Zvláštní uznání si odnesla dokonce čtyři vína: Ryzlink rýnský cuvée „Lange Warte“ 2005, Rulandské šedé Chardonnay cuvée „Gabriel“ 2005, Sauvignon blanc cuvée „Ardea“ 2005 a Tramín červený cuvée „To´no“ 2005. Tato vína v sobě mísí chuti i vůně nejrůznějších druhů ovoce. Polosladké Lange Warte se zelenožlutou barvou voní po sušených meruňkách a mandarinkách. Suché víno Ardea má podobnou barvu a charakterizuje ho vůně kvetoucí hluchavky a plodů černého rybízu. Jeho chuť připomíná přezrálý angrešt či kiwi. Po odkvétajících růžích voní polosladké víno To´no, při jehož pití máte pocit, že jíte hruškový kompot. Zlatožlutou barvou se od ostatních vín z tohoto vinařství odlišuje polosladké víno Gabriel vonící po přemrzlém a kandovaném ovoci. Posledním vínem se zvláštním uznáním z této kategorie je Rulandské bílé z Mikulovské vinařské podoblasti ročník 2004 od firmy Mikrosvín Mikulov.
V kategorii „červená vína“ získal zvláštní uznání Cabernet sauvignon s přívlastkem výběr z hroznů „Valvin Club Collection“ 2003 (Vinné sklepy Valtice). Jde o jedinečné suché víno, které se zrodilo díky zvláště dobrému ročníku 2003. Má tmavou, sytě rudou barvu a vyznačuje se výrazným aroma černého rybízu. Na chuť je velmi jemné a harmonické. Stejné ocenění také získalo v kategorii „růžová vína“ suché víno André s přívlastkem pozdní sběr rosé z roku 2005 (Moravské vinařské závody). Toto víno již při prvním přivonění zaujme vůní po čerstvě natrhaných malinách, které se objevují i v chuti. Malina s příjemnou a povzbuzující kyselinkou však nevyčnívá a nenarušuje harmonii vína.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *