Kvalitní ječmen, kvalitní slad

Podle odborníků z brněnského Sladařského ústavu je loňský ročník sladovnického ječmene kvalitativně dobrý, v oblastech s časnou sklizní dokonce velmi dobrý. Rozbor 167 vzorků sladovnického ječmene ukázal obsah bílkovin a škrobu, který dává předpoklad velmi dobrého extraktu sladu.

Pro výrobu sladu jsou ale méně vhodné nebo i nevhodné partie ječmene, sklízené až v závěru měsíce srpna se sníženou biologickou čistotou. Loňské žně částečně oddálily vydatné deště a porosty také v některých oblastech silně polehly. Průměrná klíčivost zjištěná ve vzorcích sladovnického ječmene 98,9 % je na úrovni předchozích let.
Zemědělci loni zaseli jarní ječmen pro sladovnické účely na 321,7 tisíce ha. To bylo o 35 tisíc ha méně než v roce 2000. Ze statistických údajů vyplývá, že od roku 1997 trvale klesá osevní plocha jarního ječmene.
Zpracováno podle zprávy ČTK

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *