Kukuřice na siláž z několika úhlů pohledu

V chovu dojnic je Jihočeský kraj v tuzemsku na druhém místě v těsném závěsu za Vysočinou. V obou krajích přesáhly stavy skotu v roce 2013 pětaosmdesátitisícovou hranici. Zemědělci, kteří pěstují v podniku kukuřici na siláž jako krmivo pro skot, si mohli nechat na pátečním semináři společnosti KWS Osiva, s. r. o., v Petrovicích na Příbramsku analyzovat vzorky svých rostlin kukuřice v mobilní laboratoři Agri NIR, aby věděli, kdy je optimální termín sklizně. Tato mobilní laboratoř zájemcům během chvilky určila obsah sušiny a škrobu v dodaném vzorku kukuřice. Účastníky polního Dne kukuřice KWS 2014 čekala ještě prohlídka sortimentu současných i budoucích hybridů kukuřice a praktická ukázka půdoochranných technologií přímo na poli, které odborníci z pořadatelského Zemědělského družstva Krásná Hora nad Vltavou, a. s., ověřují, neboť, jak na semináři zaznělo, půda je neobnovitelné bohatství, které bychom měli chránit.

Široký sortiment kukuřice KWS doplnily novinky Amamonte, Toninio, Agro Vitallo a pro využití v bioplynové stanici ještě Atletas a Simao. Účastníci polního dne si však prohlédli ještě mnohé další potenciální novinky, jako jsou Kandis, který možná v budoucnu nahradí hybrid Ronaldinio, dále velmi raný hybrid Coryphee (FAO Z 190/S 190), Simpatico KWS FAo Z 240/ S 250) či Quantico KWS (FAO Z 270/S 280).

Amamonte (FAO Z 240/S 250) je čtyřliniový hybrid, se silným stay green efektem, který poskytuje široké silážní okno. Výsevek činí 85 až 100 tisíc jedinců na hektar. Poskytuje vysoký výnos suché hmoty a zároveň i vysoký obsah škrobu.

Předností třílininového hybridu Toninio (FAO Z 220/S 230) je široké sklizňové okno, rychlé ukládání škrobu ve všech oblastech pěstování a odolnost vůči chladu.

Dvouliniový hybrid Agro Vitallo (FAO Z 270/S 208) vytváří robustní rostliny, má vysoký podíl zrna v silážní hmotě a široké sklizňové okno. Jeho předností je vysoká tolerance k chladu a suchu.*

 

Více informací z polního dne se dozvíte na stránkách Zemědělce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *