Kořenářství s osmdesátiletou tradicí

V současnosti už není potřeba platit za koření ve zlatě, jako tomu bývalo kdysi v dobách slavných zámořských plaveb. Více než sto padesát druhů koření a bylin a téměř sto druhů směsí nabízí tuzemská společnost na zpracování koření Benkor, s. r. o. Historii a současnost jedné z největších zpracoven koření v České republice přiblížila jednatelka firmy Mgr. Marie Pravdová.

Studenti České zemědělské univerzity v Praze měli možnost si v rámci exkurze v Mělnické Vrutici na Mělnicku prohlédnout zdejší zpracovnu koření s mlýny a sklad s napytlovaným kořením. Poté si mohli zakoupit kvalitní koření domů. Největší zájem byl o kořenicí směs dátá čaj masala k přípravě indického bílého čaje, kořenicí směs na pečení chleba, ale i zelený a bílý pepř.

O pepři se účastníci dozvěděli od Mgr. Pravdové, že se získává z pepřovníku, což je liána rostoucí v Indonésii. Plodenství má jako rybíz. Z mladých zelených kuliček se usušením získá zelený pepř, z napůl zralých bobulí černý. Zcela zralé červené kuličky se po dobu šesti až osmi dnů (než odhnije oplodí) máčí ve speciálně upraveném systému kádí s protékající vodou, čímž  se docílí nejvzácnějšího, tedy bílého pepře.*

 

Více informací se dočtete v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *