K zahájení řepné kampaně 2016/2017

Letošní kampaň 2016/2017 bude zřejmě podle Ing. Jana Křováčka, Ph.D., ze Svazu pěstitelů cukrovky Čech ve znamení nejistoty a překvapení, ať už po stránce agronomické nebo ekonomické. Výnosy na mnoha honech lze hůře predikovat s ohledem na velkou regionální rozdílnost v dešťových srážkách, proto bude opět běžné rozmezí od 50 do 100 t/ha při standardní jakosti 16 % digesce, vliv bude mít raná a pozdní sklizeň.

Stránka ekonomická také prozatím velkou jistotu v lepším zpeněžení nenaznačuje, protože ceny cukru jsou stále pod magickou hranicí 450 eur/t bílého cukru, kdy je možné teprve doplatky dopočítávat. Aktuální ceny na unijním trhu jsou v rozmezí 420–435 eur/t. U biolihu je situace obdobná a zaznamenáváme kolísání od 44 eur po 56 eur/hl etanolu. Pro nás zajímavé by byly ceny od 56 do 60 eur/hl. V tuto chvíli jsou pro pěstitele jistotou pouze minimální garantované ceny dojednané mezi Svazy pěstitelů cukrovky v Čechách a na Moravě a ve Slezsku a výrobci cukru – cukrovary na straně druhé.

Vliv na konečný výnos v kampani 2016/2017 bude mít určitě i termín osevu na přelomu března a dubna letošního roku. Poslední dva roky (2014, 2015) jsme si zvykli na časnější počátek osevu v rozmezí 8.–15. 3., rok 2016 s ohledem na půdní vlhkost v povrchových vrstvách a vyzrálost ornice byl o něco málo pomalejší, ale setí proběhlo lze říci „just in time“.

I když se povede časné jarní vláčení pro otevření půdy před finální předseťovou přípravou kompaktory, je vždy limitem teplota půdy, aby cukrovka mohla dobře a rychle klíčit a vzejít. Potřebné jsou teploty půdy v hloubce výsevu alespoň kolem 5–6 °C a tomu chladná a často i mrazivá březnová rána nenapomáhala. Předpovědi se navíc často velmi razantně mění a není tak jistota stabilnější teplejší periody po zasetí. Čekat s výsevem ale nelze zpravidla příliš dlouho, protože na druhé straně existuje riziko přeschnutí povrchové vrstvy. Navíc opoždění ve výsevu přináší pokles výnosů! Pokusy Řepařského institutu ukazují, že rané setí (asi o 10–14 dní) nám může přinést zpravidla navýšení výnosu o 10–15 t/ha. Na takové navýšení výnosu na podzim během kampaně pak čekáme jeden až jeden a půl měsíce. Cukrovka musí využít maximálně nejdelších dnů v roce a v té době je třeba mít porosty řepy co nejvíce zapojené, to je hlavně díky jejich včasnému založení.

Více informací přináší říjnové číslo časopisu Úroda v článku Ing. Jana Křováčka, Ph.D., ze Svazu pěstitelů cukrovky Čech.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *