Jak to chodí v pivovaru Hubertus

Založení kácovského pivovaru na Kutnohorsku se datuje od roku 1457, jeho novodobá historie se píše od roku 2001. Pivovar Hubertus, a. s., patří mezi malé tuzemské pivovary, které vyrábějí pivo z českých surovin – sladu, žateckého chmele a pramenité vody dvourmutovým způsobem vaření. Hlavní kvašení probíhá na spilce a dokváší v ležáckých sklepích. V současnosti nabízí pivovar osm druhů piva včetně kvasnicových.

Studenti České zemědělské univerzity v Praze měli možnost si v rámci exkurze prohlédnout pivovar, dozvěděli se, jak tady vaří pivo, zchladili se ve zdejších sklepích s tanky plnými piva a samozřejmě také pivo ochutnali.

Celkem má pivovar dva ležácké sklepy, ve kterých probíhá poslední část kvašení v obrovských nerezových tancích. Námi navštívený sklep byl postavený dokulata, v minulosti se uprostřed ukládaly ledové kry, které přirozeně sklep ochlazovaly. Teplota se tu udržuje na  pěti stupňích Celsia. Světlé výčepní pivo – 10° tu dokvašuje tři týdny, Světlý ležák Premium – 12° celkem pět týdnů a Tmavý speciální ležák – 13° dva měsíce. Poté se pivo stáčí do sudu a plní do lahví. Filtrované pivo v lahvích má trvanlivost dva měsíce, kvasnicové pivo v PET lahvích se musí vypít do tří týdnů.

 

Více informací se dozvíte v týdeníku Zemědělec*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *