Jak ovlivní změna klimatu pěstování plodin

V Domanínku u Bystřice nad Pernštejnem zkoumají vědci dopad klimatu na růst, fyziologii a produkci rostlin. Experiment na Vysočině tvoří 24 automaticky ovládaných komor podobných skleníkům, které umožňují zkoumání změny klimatu na rostliny. Stanici vybudovalo Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i (Akademie věd ČR) – CzechGlobe díky evropským dotacím za podpory Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a je unikátní tím, že umožňuje kombinovat různé typy faktorů. Vědci mohou na rostlinách současně sledovat dopady změn koncentrace oxidu uhličitého, ultrafialového záření, sucha a výživy.

Do komor je vháněn vzduch, který je obohacován oxidem uhličitým na koncentraci očekávanou v ovzduší ke konci tohoto století. Ve srovnání s dneškem jde o koncentraci téměř dvojnásobnou, tedy 700 ppm. 

Vědci zkoumají nejen fyziologické parametry rostlin a jejich morfologii, ale i výnos sklizené produkce. U všech vzorků se ve spolupráci s odborníky z Vysokého učení technického v Brně, Mendelovy univerzity v Brně a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského stanovují základní parametry sklizeného zrna. Řada měření probíhá rovněž v terénu přímo v prosklených fytotronech v Domanínku. Výzkumníci měří řadu parametrů přímo na listu, ať už jde o fotosyntézu, množství flavonoidů či další.

 

Více informací naleznete v říjnové reportáži časopisu ÚRODA.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *