Italští pěstitelé vyšlechtili česnek, co nebrání líbání

Ti, kdo mají rádi česnek, ale jeho konzumaci se vyhýbají z obavy, že by jim pak páchlo z úst, by se už brzy mohli dočkat pomoci. Dva italští pěstitelé poslední tři roky strávili pěstováním speciální obří odrůdy česneku, která kdysi bývala rozšířená v Toskánsku, ale ve větším rozsahu se nepěstuje už čtyři desetiletí.

Tento česnek, v italštině známý jako „aglione“, má jemnější chuť, je bez zápachu a snadno se tráví, řekli britskému listu The Guardian pěstitelé Alessandro Guagni a Lorenzo Bianchi. Do jejich první sklizně zbývá ještě několik měsíců, ale dvojice se už nyní snaží „líbací česnek“ prodat do některých italských restaurací ověnčených michelinskými hvězdičkami. Šéfkuchaři, kteří ho loni vyzkoušeli, prý nešetřili chválou, a pěstitelé proto doufají, že se aglione začne prodávat na trzích s kvalitními produkty a stane se nově objeveným italským klenotem také proto, že většina česneku konzumovaného v Itálii se pěstuje především v Číně a Španělsku.

Před třemi lety byl Guagni na dovolené v toskánském údolí Chiana a narazil na stánek, v němž místní zemědělec prodával obrovský česnek. Jedna palice vážila od 300 do 800 gramů, byl asi desetkrát větší než normální česnek. „Chuť byla velmi dobrá a velmi jemná, proto ho chceme znovu zavést na trh,“ řekl Guagni. Prvním úkolem bylo sehnat semínka aglione. Některé toskánské restaurace podávají jídlo nazvané „pici all’aglione“, což jsou bezvaječné těstoviny s rajčatovo-česnekovou omáčkou. Ačkoli se do jídla má dávat aglione, většina kuchařů používá běžný česnek. Nakonec se od místních pěstitelů podařilo získat semínka. Česnek podle Guagni a Bianchi není nijak náročný na péči. O většinu práce se starají kachny, které oždibují výhonky, ale palic česneku se nedotknou a starají se i o přihnojování. Aglione pěstují na dvou hektarech půdy, což prý stačí na vypěstování zhruba 30 000 rostlin.

Podle nadace Slow Food, která propaguje biodiverzitu potravin, tato varieta česneku neobsahuje allicin – chemickou látku vyskytující se v tradičním česneku. V jedné palici je obvykle šest velkých stroužků.

Guagni a Bianchi kromě znovuzavedení této odrůdy česneku ke kuchyňskému využití pomýšlejí kvůli jeho antibakteriálním účinkům i na použití v potravinových doplňcích či mýdlu.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *